Hartstikke belangrijk

Hartslag-algoritme voorspelt of je binnen 30 dagen dood gaat

16 september 2019 11:21 Aangepast: 17 september 2019 12:33

Een nieuw systeem met kunstmatige intelligentie heeft aan een hartfilmpje van een kwartier genoeg om te voorspellen hoe groot de kans is dat een patiënt binnen een maand overlijdt.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een systeem met kunstmatige intelligentie ontwikkeld, waarmee het risico op overlijden als gevolg van hartfalen is in te schatten. Het gaat met name om problemen die de bloedstroming blokkeren of verminderen.

Historische gegevens

Het RiskCardio-systeem heeft een hartfilmpje (ECG) nodig van 15 minuten, waarin het de opeenvolging van hartslagen in kaart brengt. Daarna kan het voorspellen of iemand binnen 30 dagen dood gaat, of binnen 60, 90 of zelfs 365 dagen. Hoe meer verschil er is tussen de hartslagen, hoe groter de kans is.

De kunstmatige intelligentie is getraind met historische gegevens van hartpatiënten. Bij patiënten die bleven leven, werd het hartfilmpje gelabeld als 'normaal', bij patiënten die stierven werd de ECG als 'risicovol' bestempeld. Vervolgens ging de computer op zoek naar patronen, om deze vervolgens in een algoritme te verwerken.

Nog niet ingezet in ziekenhuizen

Volgens de onderzoekers is het systeem nog lang niet klaar om echt te worden ingezet in het ziekenhuis. Zo moet het computersysteem nog getraind worden met verschillende leeftijden, etnische achtergronden en geslachten.

Maar eenmaal volledig getest hopen de onderzoekers dat RiskCardio als waarschuwingsalarm zal dienen om artsen snel te kunnen laten schakelen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van