'Machtsmisbruik'

Onderzoekers eisen e-mails van techreuzen op

13 september 2019 18:21 Aangepast: 13 september 2019 18:22
Apple-ceo Tim Cook Beeld © AFP

Een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft interne e-mails van Amazon, Facebook, Apple en Googles moederbedrijf Alphabet opgevraagd. De commissie onderzoekt of de bedrijven zich schuldig maakten aan machtsmisbruik en het tegenwerken van de concurrentie.

Voor 14 oktober moeten de mails en andere bedrijfsdocumenten binnen zijn. De juridische commissie van het Huis wil onder meer alle e-mails die de topmensen Tim Cook (Apple), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Facebook) en Larry Page (Alphabet) in de afgelopen tien jaar hebben verstuurd over overnames.

Ook willen de onderzoekers informatie over marktaandelen, rivalen en belangrijkste klanten. De commissie wil van Apple onder meer weten waarom sommige apps waarmee ouders toezicht op hun kinderen konden houden, uit de App Store zijn gehaald.

Kartelonderzoek

Eerder deze week maakten alle vijftig Amerikaanse staten bekend dat ze samen een groot kartelonderzoek doen naar Google. De staten bekijken welke gevolgen de machtige positie van Google heeft op de markt voor digitale advertenties. Ook kijken ze of het schadelijk is voor consumenten dat één bedrijf zo veel informatie over consumenten bezit.

Ook het ministerie van Justitie in Washington onderzoekt "of en hoe" grote techbedrijven die actief zijn in "zoekopdrachten, sociale media en onlinehandel" concurrentie tegenwerken. De namen van de onderzochte bedrijven werden niet genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kunnen we nog wel zonder de machtige techreuzen?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bijna alle Amerikaanse staten lanceren onderzoek naar 'machtsmisbruik' Google

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore