Science

Wetenschapper: lijken bewegen nog een jaar na overlijden

15 september 2019 13:43

Een Australische forensische wetenschapper ontdekte bij toeval dankzij timelapse fotografie dat lijken tot een jaar na de dood nog flink blijven bewegen.

De Australische forensische wetenschapper Alyson Wilson fotografeerde de bewegingen van lijken over een periode van 17 maanden en kwam tot de conclusie dat mensen na hun dood niet stil liggen. De resultaten van het onderzoek kunnen wereldwijd gevolgen hebben hoe rechercheurs en pathologen onderzoek doen na het overlijden.

In één geval bleken de armen van het lijk die in het begin langs het lichaam lagen, na verloop van tijd helemaal naar de zijkant uitgestrekt waren. Wilson denkt dat de bewegingen veroorzaakt worden door de ontbinding van het lijk, waarbij het lichaam mummificeert en de pezen uitdrogen.

Voor het onderzoek vloog Wilson iedere maand naar Sydney om de staat van het stoffelijk overschot te bestuderen. Het kadaver was één van de zeventig lijken die opgeslagen zijn op een geheime locatie in de enige 'lijkenboerderij' van het zuidelijk halfrond.

Timelapse camera's

Wetenschappers voeren daar baanbrekend forensisch onderzoek uit. Wilson en collega's probeerden in het lab een gebruikelijk systeem voor het vaststellen van het tijdstip van overlijden te verbeteren. Ze gebruikte daarvoor timelapse camera's en ontdekten dat menselijke lichamen na de dood significant bewegen.

Wilson hoopt dat een beter begrip van het proces na de dood lijdt tot minder incorrecte doodsoorzaken en verkeerde interpretatie op de plaats delict.

Overigens heeft het Amsterdam Medisch Centrum in 2017 als eerste in Europa ook een 'body farm' geopend. In een grasveld van 500 vierkante meters achter het ziekenhuis liggen een aantal los begraven lichamen begraven voor forensisch onderzoek.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oude vermissingszaak opgelost dankzij Google Maps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore