ingenieurskunst

Nederlandse 'triple dike' moet China redden van watersnood

13 september 2019 13:23

Een Nederlands plan maakt van 130 kilometer kust in China een tyfoonbestendig landschap.

Vorig jaar bracht orkaan Mangkhut ernstige schade toe aan de infrastructuur op Dapeng, een groen schiereiland in de baai tussen Hongkong en Shenzhen. Reden voor de Chinese overheid om hulp in te roepen om het gebied te beschermen tegen extreme weersomstandigheden in de toekomst. De Nederlandse bureaus KCAP + Felixx wonnen de internationale competitie voor de herontwikkeling van de 130 kilometer lange kustlijn van Dapeng.

Het Nederlandse idee bestaat uit de ‘Triple Dike Strategy’. Deze dijkenstrategie bestaat uit een geïntegreerde aanpak van klimaatadaptatie. Waterveiligheid wordt gekoppeld aan ecologische ontwikkeling en natuurherstel, wat leidt tot een veerkrachtig basis voor sociale en economische groei. In plaats van dikke beschermende muren langs de 130 kilometer lange kust worden drie gebieden evenwijdig aan de oever gemaakt.

Meebewegen met het water

De eerste buitendijk zorgt voor het afzwakken van golven en versterken van sedimentatie, wat het natuurlijk herstel van de kust vergroot.  De tweede middendijk stopt de stormvloed. Het is geen grote muur maar een heuvelachtig park met promenades of zelfs een openbaar gebouw.

De derde binnendijk is een hybride structuur die als een spons het regenwater opvangt en verwerkt. Alle waterafvoer uit aangrenzende dorpen en bergen wordt in deze zone opgevangen en vertraagd afgevoerd door middel van regenpleinen, waterparken en groene straten.

Nederlandse ingenieurskunst

Nederland staat internationaal bekend staat als de beste bouwers van polders en dijken. Toen was het vooral het water buiten houden. De nieuwe versie van ingenieurskunst is meer gecontroleerd meebewegen met het water zoals bovenstaand plan laat zien. Realisatie van het orkaanbestendig landschap start dit jaar en wordt naar verwachting in 2021 voltooid.

Miniatuurvoorbeeld
Kustinnovatie in Katwijk

Bekijk hoe de 'dijk-in-duin' bij Katwijk het land droog houdt

Miniatuurvoorbeeld
Rotterdam rules architectuur

's Werelds meest innovatieve architectuur komt uit Rotterdam

Miniatuurvoorbeeld
Wonen in de Noordzee

Futuristisch wonen op voormalige boorplatforms

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van