Ga naar de inhoud
Tech

Franse minister: Facebook-munt libra bedreiging voor EU 

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. Beeld © AFP

De ontwikkeling van een digitale Facebook-munt als alternatieve munteenheid voor onder andere de euro en de dollar is een bedreiging voor de financiële stabiliteit van de Europese Unie. Dat zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. "We moeten de ontwikkeling van de libra in de EU weigeren."

"Wat hier op het spel staat is de veiligheid van consumenten, de stabiliteit van de financiën binnen de EU en ook de soevereiniteit van de Europese staten", zei Le Maire, voordat hij vanochtend een vergadering van Europese ministers van Financiën in Helsinki binnenliep. 

Digitale wereldmunt

Het libra-project is een plan voor de ontwikkeling van een digitale wereldmunt die in het eerste halfjaar van 2020 gelanceerd moet worden. Het idee is dat iedereen er toegang toe krijgt en zo op een eenvoudige manier bijna gratis geld kan overmaken naar iedereen in de wereld. 

Het zou de eerste digitale munt kunnen worden die net zo gebruikt kan worden als de euro of de dollar. De bedoeling is dat de libra stabieler wordt dan bijvoorbeeld de bitcoin door de koers van de munt te koppelen aan verschillende wereldmunten. 

Libra is in handen van een consortium van 28 bedrijven en organisaties en is gevestigd in Zwitserland. Facebook is wel een van de grote krachten achter het initiatief. 

Het
Meer van RTL Z:
Het libra-plan: 7 vragen over de digitale munt van Facebook

Nadenken over oplossing

Le Maire is overigens wel te spreken over de problemen die de libra wil oplossen. "We zouden ook moeten nadenken over de beste manier om kosten van internationale transacties te verlagen", zei hij.  

Geld overmaken is nu vaak nog een langdurig proces. De Nederlandse banken slaagden er bijvoorbeeld pas deze week in om klanten aan te sluiten op een systeem dat direct overboeken tussen de verschillende banken mogelijk maakt. 

Voorheen duurde dat een werkdag. En ook dat Instant Payments-systeem wordt nu nog niet gebruikt voor bulkbetalingen zoals het overmaken van salarissen. 

Geld
Meer van RTL Z:
Geld overmaken tussen verschillende banken duurt nu 5 seconden

Voorstel: maak een publieke digitale munt

Le Maire ziet dan ook wel het potentieel van een goed werkende digitale munt, maar dan liever niet een die opgezet is door bedrijven. Daarom stelt hij voor om na te denken over digitale valuta. 

"En misschien moeten we ook nadenken over de mogelijkheid van een publieke digitale munt", zei hij. Le Maire is van plan dit te bespreken tijdens de volgende bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds in Washington in oktober. 

Nederland: voordelen en risico's wegen

De Nederlandse overheid lijkt iets positiever te staan ten opzichte van de libra. Het betaalsysteem innoveren is in principe goed, en libra is zo bezien 'een positieve ontwikkeling', schreef minister Wopke Hoekstra van Financiën in antwoorden op Kamervragen over de digitale munt in augustus.

"Echter, hierbij moet ook gekeken worden naar de risico's die deze financiële innovaties met zich mee brengen, bijvoorbeeld ten aanzien van consumentenbescherming en de gevolgen voor de financiële stabiliteit. Hier moeten passende waarborgen tegenover staan", schreef hij.

Waarom zijn landen bang voor de Libra?

Waarom zijn landen bang voor de Libra?

03:20
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl