Ga naar de inhoud
Brekr B4000

Achterhoekers lanceren nieuwe elektrische brommer Brekr

De bakermat van het 'brommers kiek'n' brengt een nieuw soort brommer voort: de volledig elektrische Brekr B4000.

Er zijn al talloze elektrische scooters, maar ze zien er vaak nog precies hetzelfde uit als hun voorgangers op brandstof. Dat pakken de Achterhoekers van de startup Brekr helemaal anders aan. Het resultaat is een elektrisch voertuig dat doet denken aan een ouderwetse brommer, maar tegelijk modern oogt en volop gebruikmaakt van de voordelen van elektrisch rijden.

Zo zit de accu van de Brekr zo laag mogelijk in het frame, en niet bovenop waar vroeger een benzinetank zat. Lager is beter: de accu is het zwaarste onderdeel van de brommer en door dat lagere zwaartepunt moet de Brekr stabieler en soepeler rijden.

Brommen doet de Brekr niet, maar stil is het voertuig ook niet. Zodat andere weggebruikers hem horen aankomen, heeft de Brekr B4000 een elektrisch klinkend geluid, dat wordt opgewekt op basis van de snelheid en de stand van de gashendel. Zo blijft het ouderwetse gevoel van wat extra gas geven een beetje behouden.

Bereik van 50 tot 80 kilometer

De Brekr heeft dankzij een aluminium frame en wielen een gewicht van 72 kilo, inclusief de accu. De accu's zijn in twee delen bereikbaar via het zadel van de brommer, zodat ze binnen opgeladen kunnen worden. De brommer is ook zelf met het stopcontact te verbinden.

De twee accu's van de Brekr B4000 hebben per stuk een capaciteit van 1,9 kWh, samen goed voor een maximaal bereik van 80 kilometer. Bij alledaags gebruik haalt de Brekr B4000 volgens zijn makers eerder 50 kilometer tot de accu leeg is.

Rond de 4000 euro

De Brekr B4000 is ontworpen door Ivo Roos, die eerder al voor fabrikant Accell de Nederlandse 'e-bike van het jaar' 2018 en 2019 ontwierp. "Dat wat motoren en brommers mooi maakt, heeft in sterke mate het ontwerp van de Brekr B4000 bepaald", stelt het bedrijf. "Maar even belangrijk zijn de mogelijkheden en logica nu de brommer niet rijdt op benzine maar elektriciteit. Het ontwerp is nieuw maar ook herkenbaar."

De Brekr B4000 komt in de lente van 2020 op de markt, voor 4.199 euro, met een tijdelijke introductieprijs van 3.899 euro. De brommer is alleen online te bestellen, en het 'geringe onderhoud' wordt volgens Brekr op locatie bij de klant uitgevoerd.

Ervaar
Lees ook:
Ervaar het vervoer van de toekomst op Bright Day