Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ring Fit Adventure

Eerste indruk: de nieuwe Nintendo-fitnessgame Ring Fit Adventure

12 september 2019 14:16 Aangepast: 24 september 2019 19:01

Nintendo wil gamers in beweging krijgen met een nieuw Nintendo Switch-spel, dat fitness en gaming combineert. Ring Fit Adventure werkt onder meer met een buigbare ring. Bright kon het al even proberen.

Op papier lijkt het op oude wijn in nieuwe zakken, maar de praktijk is totaal anders: Nintendo's nieuwe Ring Fit Adventure is namelijk een totaal andere manier van fitness doen met behulp van een spelcomputer. Vergeet Wii Fit, vergeet de fitnessgames voor Kinect, Ring Fit Adventure schotelt spelers een avontuur met tal van herkenbare spelelementen voor, zoals muntjes verzamelen, knokken tegen monsters, rennen, springen en jezelf upgraden. En dat in combinatie met tal van fitness- en yogaoefeningen.

Het spelen gaat met de Ring-Con, een buigbare ring waar je een Nintendo Switch-controller in doet, en een 'beenband', waar je de andere controller aan vast maakt. De Ring-Con en de beenband worden gebundeld met de game Ring Fit Adventure.

Spieren aanspannen

Ring Fit Adventure zet het genre van de avonturengame op zijn kop. In de basis komt er veel overeen met het genre. Je speelt een naamloze held die het in een fantasiewereld opneemt tegen de bodybuilder/reuzendraak Drageaux die het universum in een diepe duisternis dreigt te leggen. De wereld is verdeeld over 20 subwerelden die op hun beurt weer verdeeld zijn in verschillende gebieden.

De verhaalstand van Ring Fit Adventure is duidelijk uit de kluiten gewassen. De structuur van de game lijkt op die van een Super Mario World, waarbij je via een overzichtskaart van het ene naar het andere level reist. Echter, waar je in al deze games op knoppen drukt om te springen, te slaan en voorwerpen op te pakken, moet je nu zelf squaten, duwen en je spieren aanspannen om voortgang te boeken in de game.

Buigbare ring

De Ring-Con is een vernuftig stukje hardware in de vorm van een ring die behoorlijk buigzaam is. Je kan hem indrukken met twee handen of uit elkaar trekken tot je een ons weegt. Of je houdt hem boven je hoofd en maakt ondertussen buigingen. Elke denkbare fitness- of yogaoefening kun je ermee uitvoeren en elk van deze bewegingen correspondeert met een actie in de game.

In de Ring-Con zelf klik je een van de Joy-Con-controllers van de Nintendo Switch. De andere Joy-Con plaats je in een leg-strap. Deze ‘beenband’ maak je vast aan je linkerbovenbeen, de Ring-Con houd je met beide handen vast, en het spel kan beginnen.

Bewegingen goed herkend

Het aardige is dat je letterlijk door de game loopt, jogt en rent. De hardware detecteert al je bewegingen en dat werkte tijdens mijn eerste kennismaking erg goed. Door in de game lucht te verplaatsen schiet je kistjes stuk of boost je je zelf tijdelijk door de lucht. Dit doe je door de Ring-Con in te drukken. Trek de Ring-Con uit elkaar, dan zuig je in-game lucht op, waardoor je zwevende muntjes en andere interessante voorwerpen naar je toe slurpt.

Leuker wordt het als  je oog in oog komt te staan met tal van monsters. Dan wordt Ring Fit Adventure een soort Final Fantasy light RPG, waarbij je om de beurt verschillende aanvalsmoves mag kiezen om je koddige vijanden te bestoken. Deze aanvalsmoves vallen uiteen in verschillende bewegingen die je getimed en zo goed mogelijk moet uitvoeren. En als de vijand aan de beurt is, houd je de Ring-Con stevig tegen je buik om een schild te activeren. Dit vermindert schade bij je personage en je traint direct je buikspieren. Een betere combinatie is bijna niet denkbaar.

Spierpijn

Naast de uitgebreide verhaalstand kent Ring Fit Adventure tal van andere spelstanden. ‘Snel trainen’, bijvoorbeeld. Deze stand biedt je de mogelijkheid om kortere sessies te spelen. Hiermee kan iedereen een snelle work-out doen. Zo speel je bijvoorbeeld om de beurt een mini-game en probeer je een hogere score neer te zetten dan je vrienden en familie. In mini-games moet je allerlei verschillende activiteiten doen, zoals kisten kapotmaken met lucht door de Ring-Con te gebruiken of potten bakken door squats uit te voeren. De spierpijn bij die laatste ga je zeker voelen.

Andere modi als ‘Tests’ en ‘Programma’s’ bieden nog weer andere mogelijkheden om work-outs te doen. In ‘Tests’ kun je zelf kiezen welke oefeningen je wilt doen. Je kunt elke oefening apart oefenen. Topscores worden bijgehouden, dus je kunt altijd proberen je persoonlijke record te verbreken.

In oktober te koop

Ring Fit Adventure zal, als het spel op 18 oktober verschijnt voor een kleine 80 euro, niet voor iedereen zijn. Maar Nintendo flikt het wel om een vergeten game-genre en -toepassing opnieuw uit te vinden. Dit is de eerste fitnessgame die echt als een game aanvoelt. En je wordt er nog fit door ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Klassieke SNES-games vanaf vrijdag op Nintendo Switch

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nintendo klaagt grote illegale downloadsite aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore