Tech

Huawei wil 5G-technologie delen en zet intellectueel eigendom in etalage

12 september 2019 14:11 Aangepast: 12 september 2019 14:34
Ren Zhengfei Beeld © Getty

Het Chinese techbedrijf Huawei wil zijn 5G-technologie delen met westerse bedrijven. Concurrenten mogen voor een eenmalig bedrag alles overnemen: de patenten, licenties, codes, blauwdrukken en de productiekennis. Dat is hoe ver Huawei bereid is te gaan, om betrouwbaar gevonden te worden. 

Dat vertelt topman Ren Zhengfei in een interview met The Economist. Het is een opvallende stap. Normaal gesproken verdedigen (en beschermen) innovatieve bedrijven hun vindingen juist met hand en tand, om de concurrentie voor te blijven. 

Huawei ligt voorop als het gaat om het aanleggen van 5G. Die techniek zorgt voor sneller en beter internet. 

Bedrijven mogen zelf aanpassingen doen

Een eventuele koper van de 5G-boedel krijgt dus toegang tot al het intellectueel eigendom dat Huawei in de loop der jaren heeft verzameld over 5G. Die bedrijven mogen vervolgens zelf aanpassingen doen, zodat China niet stiekem via een omweg alsnog kan spioneren. 

Huawei blijft zelf ook beschikken over de technologie. Wat de boel moet kosten heeft Ren Zhengfei niet gezegd. 

Spionage

Huawei ligt al tijden onder vuur in het westen, vanwege te nauwe banden met de Chinese overheid. Vooral de Amerikanen vermoeden dat China via technologie van Huawei spioneert in het westen. Maar ook Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen voor samenwerking met Huawei. 

Voor spionage is nooit bewijs geleverd, maar overheden - van klein tot groot - zijn steeds huiveriger om zaken te doen met Huawei. De gemeente Deventer, bijvoorbeeld, verving 12 'dongles' in het gemeentehuis, uit angst voor spionage van de Chinezen. 

Omzetstijging 23 procent

Het gaat vooralsnog prima met Huawei. Bij de laatste halfjaarcijfers noteerde het bedrijf een omzetstijging van ruim 23 procent. De toekomstige groei moet echter vooral van 5G-gerelateerde producten en diensten komen. Onder analisten wordt aangenomen dat 5G leidend gaat zijn in de techwereld.

Als Huawei er door de commotie niet in slaagt haar technologie te vermarkten zou dat een zware klap betekenen. Vandaar dat het bedrijf veel over heeft om als betrouwbaar te worden gezien. 

Video: Razendsnel internet en zelfrijdende auto's: dit brengt 5G ons

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore