Informatievoorziening

Duitsland mag 'linktaks' niet handhaven van Europees Hof

12 september 2019 12:10 Aangepast: 12 september 2019 15:36

Het Europees Hof heeft besloten dat Duitsland zoekmachines die zonder toestemming stukjes tekst uit nieuwsartikelen tonen, niet mag aanpakken.

De Duitse wet maakt dat sinds 2013 illegaal, op een soortgelijke wijze als de 'linktaks' die het Europees Parlement eerder dit jaar aannam: Google zou uitgevers moeten betalen om delen van hun teksten in Google News te gebruiken. Maar het Hof oordeelt dat de Duitse overheid de wet eerst had moeten voorleggen aan de Europese Commissie omdat het "de informatiemaatschappij raakt" en daarom een zogenoemde 'technische regel' is.

De Duitse overheid mag de wet dus pas handhaven nadat dat is gebeurd. De uitspraak was onderdeel van een rechtszaak van de Duitse copyrightorganisatie VG Media tegen Google. Omdat de Duitse rechter niet zeker was of de wet überhaupt mocht worden toegepast, ging de zaak naar het Hof.

Na invoering van de linktaks in Duitsland zag uitgever Axel Springer zijn bezoekersaantallen vanuit Google Search met 40 procent dalen, en zelfs met 80 procent vanuit Google News. Het bedrijf gaf Google uiteindelijk toestemming om de tekst toch maar zonder vergoeding te gebruiken.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Miniatuurvoorbeeld
Linktaks en uploadfilter

Omstreden auteursrechtenwet aangenomen door EU-parlement

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van