Brain-tech

Wetenschappers waarschuwen voor 'gedachtenlezen'

11 september 2019 16:31 Aangepast: 11 september 2019 17:29

Wetenschappers van de Britse Academie voor de Wetenschap, de Royal Society, waarschuwen dat er tijdig onderzoek moet komen naar de ethische kwesties rond 'gedachtenlezen' met technologie.

De experts wijzen erop dat de technologie rond breinimplantaten zich snel ontwikkelt. Zo zal het in 2040 waarschijnlijk mogelijk zijn om verlamde mensen met een implantaat weer aan het lopen te krijgen. Tim Constandinou, een specialist in neurotechnologie, meent volgens de BBC dat depressie straks via technologische wijze kan worden bestreden.

Hij vreest dat op de lange termijn grote techbedrijven veel controle gaan uitoefenen op systemen waarmee onze emoties gelezen kunnen worden. Daarom wil hij dat er nu wordt nagedacht over ethische regelgeving rond dergelijke technologie.

Constandinou en zijn collega's publiceerden een paper met analyses en adviezen over het onderwerp. Ze wijzen ook op de kansen, bijvoorbeeld het ontwikkelen van 'neurale postkaarten', het overstralen van een momentopname van de zintuigen van één mens naar een ander.

Startup Elon Musk

De publicatie is waarschijnlijk deels een reactie op de oprichting van Neuralink door Elon Musk. Met dit bedrijf wil Musk manieren vinden om met technologie gedachten te lezen.

Hij zoekt een interface tussen computer en mens. Neuralink ontwikkelt op het moment een manier om met elektroden in het brein hersenactiviteit te meten, maar heeft nog geen toestemming om dat bij mensen te proberen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore