Alle kleuren van de regenboog

Nieuwe verf kan van kleur en patroon veranderen

11 september 2019 18:21
Beeld © MIT

Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee je een voorwerp eenvoudig van kleur en patroon kan laten veranderen, net als een kameleon.

Met speciaal licht kan het team van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) een patroon op een voorwerp printen. De Amerikaanse wetenschappers noemen het systeem 'PhotoChromeleon'. 

Daarvoor maakte het team gebruik van speciale kleurstoffen die van kleur verspringen bij bepaald licht. Die 'fotochromische' kleurstoffen worden al gebruikt in meekleurende zonnebrillen.

Licht zet kleuren 'aan' of 'uit'

De wetenschappers combineerden cyaan, magenta en gele fotochromische kleurstoffen in één verfoplossing. Die spoten ze vervolgens op verschillende voorwerpen, zoals een modelauto en een beeldje van een kameleon.

Bepaalde lichtkleuren zetten bepaalde kleurstoffen 'aan' of 'uit'. Zo kan de gele kleurstof worden 'uitgezet' door blauw licht te gebruiken, waardoor er een blauwe kleur ontstaat.

Patronen

Met een computerprogramma schilderden de wetenschappers patronen op de voorwerpen. Het programma vertaalde het ontwerp naar verschillende lichtpatronen. Zo tekende het systeem bijvoorbeeld een aantal gekleurde ruiten op de kameleon.

De patronen waren gemakkelijk weer te verwijderen met ultraviolet licht, waarna de wetenschappers een tijgerpatroon op de kameleon 'tekenden'. Momenteel duurt het proces nog lang: 15 tot 40 minuten. Ook weten de wetenschappers nog niet zoveel kleuren te gebruiken als ze zouden willen.

Samenwerking met Ford

Het team werkt samen met Ford om het systeem te verbeteren. De autogigant hoopt op termijn met de techniek het kleuren van auto-onderdelen gemakkelijker en duurzamer te maken.  

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore