Ga naar de inhoud
U1-chip

Chip in nieuwe iPhones kan helpen bij terugvinden spullen

Beeld © Apple

De nieuwe iPhones hebben een nieuw soort chip, de U1, die volgens Apple andere iPhones nauwkeurig kan detecteren. De technologie is ook te gebruiken voor locatietrackers, waarmee verloren spullen zouden zijn terug te vinden.

Vaak noemt Apple bij de presentatie van nieuwe iPhones niet elk nieuw onderdeel. Zo ook nu, van de nieuwe iPhone 11 en 11 Pro werden vooral de nieuwe camerasystemen en langere batterijduur uitgelicht. Maar de telefoons hebben ook een nieuw soort chip, de U1.

Die chip maakt gebruik van ultra-wideband-technologie, schrijft Apple op de overzichtspagina van de nieuwe iPhones. De chip wordt gebruikt "om de precieze locatie te berekenen van andere Apple-apparaten met een U1‑chip", schrijft Apple. "Alsof je een nieuw zintuig aan iPhone toevoegt, wat voor geweldige nieuwe mogelijk­heden gaat zorgen."

Ultra-wideband kan op korte afstand zeer veel data versturen. De techniek is bij uitstek geschikt voor positiebepaling.

AirDrop en augmented reality

De eerste functie van de chip is een verbeterde versie van de software AirDrop, waarmee tussen Apple-apparaten bestanden draadloos zijn te versturen. Wie de ene iPhone 11 naar de andere richt, ziet die ontvanger groot bovenaan de lijst met AirDrop-resultaten staan. Dat is handiger dan wachten tot bluetooth en wifi alle potentiële ontvangers in de buurt heeft gevonden. Een kleine handigheid, maar volgens Apple "is dit pas het begin".

Een andere toepassing van de chip zou op het gebied van augmented reality zijn, aangezien Apple werkt aan zijn eigen AR-bril, waarmee je virtuele beelden over de werkelijkheid ziet. Als het ene apparaat precies weet op welke plek in de ruimte andere apparaten zich bevinden, kunnen virtuele objecten veel realistischer worden geplaatst.

Locatielabels voor verloren spullen

De chip zou ook van pas komen bij de locatietags waar Apple volgens geruchten aan werkt. Die labels bevestigen gebruikers bijvoorbeeld aan hun sleutelbos. Als die onverhoopt kwijt raakt, zouden gebruikers hun iPhone als een soort radarsysteem voor hun sleutelbos kunnen gebruiken. Ze zien dan niet alleen dat de sleutels in huis liggen, maar zien ook in welke ruimte en richting ze moeten zoeken.

Apple zou alle bestaande iPhones volgens geruchten willen inzetten als een soort groot zoeknetwerk voor de locatietags. Als de eigenaar zelf buiten bereik van zijn sleutelbos is, zou de locatie via de iPhone van een andere passant toch opgepikt kunnen worden.

Volgens een journalist van persbureau Bloomberg zou Apple de locatietags mogelijk nog dit jaar aankondigen. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl