StarBoard

Apple werkt nog volop aan bril met augmented reality

11 september 2019 10:39 Aangepast: 11 september 2019 17:25
Beeld © iDropNews/Martin Hajek

Volgens geruchten was Apples augmented-reality-bril mogelijk geannuleerd, maar in het nieuwe iPhone-systeem iOS 13 wordt de bril volop genoemd.

Er gaan al jaren geruchten over een aanstaande augmented-reality-bril van Apple, waarbij virtuele objecten over en in de echte wereld worden geplaatst. In de code en 'lees mij'-bestanden van iOS 13 noemt Apple de bril voor het eerst openbaar, meldt onder meer ontwikkelaar Steve Troughton-Smith.

Op allerlei plekken in de uiteindelijke versie van iOS 13 wordt 'StarBoard' genoemd. Dat is de naam die Apple gebruikt voor stereoscopische augmented-reality-apps, met andere woorden: apps die via een bril worden getoond.

Bewegingscontroller

In iOS 13 zijn ook aanwijzigingen te vinden voor een controller voor het besturen van AR-apps. De controller heeft bewegingsbesturing, een trackpad, maar ook een trekker en een soort thuisknop.

Ook wordt duidelijk dat StarBoard-apps op dezelfde manier werken als Apple CarPlay, het systeem in dashboards van auto's. Dat wil zeggen: de iPhone doet al het rekenwerk maar de beelden worden op een ander scherm getoond, in dit geval de twee schermen van een AR-bril.

Cook dolenthousiast

Apple legt in één van de documenten in iOS 13 zelfs uit hoe ontwikkelaars een augmented-reality-app op een iPhone kunnen draaien als zij geen toegang tot een bril hebben.

In eerdere versies van iOS 13 zaten ook al aanwijzingen naar een AR-bril, maar nog nooit zo duidelijk als nu. Apple-ceo Tim Cook is al jaren enthousiast over de mogelijkheden van augmented reality. In 2017 zei hij dat de toen huidige technologie nog niet toereikend was voor een augmented-reality-bril naar de standaarden van Apple. Mogelijk is daar in twee jaar tijd verandering in gekomen.

Apple gaf de uiteindelijke versie van iOS 13 dinsdag vrij aan ontwikkelaars. Dat gebeurde na de onthulling van de iPhone 11 en 11 Pro. iPhones krijgen op 19 september de update naar iOS 13.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore