Tech

Californische wet verplicht Uber om chauffeurs in dienst te nemen

11 september 2019 10:38 Aangepast: 11 september 2019 13:48
Een demonstrant voert actie tegen het verdienmodel van Uber. Beeld © ANP

Taxi-apps zoals Uber en Lyft moeten zeer waarschijnlijk hun chauffeurs voortaan als werknemers gaan behandelen in Californië. De senaat in de Amerikaanse staat Californië heeft een wet aangenomen waarin dat staat.

Het is een belangrijke overwinning voor chauffeurs die nu nog als freelancers rijden voor platformdiensten zoals Uber en Lyft. 

Werknemers

Volgens de wet moeten die chauffeurs worden gezien als werknemers, wanneer een bedrijf voorschrijft hoe iemand zijn werk moet doen, of als die taken onderdeel uitmaken van de kernactiviteiten van een bedrijf. 

Voor de chauffeurs betekent het dat zij als werknemer recht hebben op minimumloon en betaalde overuren. Voor de taxidiensten betekent het dat de kosten aanzienlijk oplopen. 

Olie op het vuur 

Het aannemen van deze wet gooit olie op het vuur van een langlopende discussie over de platformeconomie. Die discussie loopt al jaren en beperkt zich niet tot taxidiensten als Uber en Lyft maar raakt ook ook andere platforms, zoals maaltijdbezorgers of platforms waarop klussen worden aangeboden. 

Die diensten zien zichzelf niet als werkgever maar als bemiddelaar tussen partijen die elkaar kunnen vinden via het platform dat zij beheren. 

Andere staten

De wet moet nog worden goedgekeurd door het lagerhuis in Californië, wat als formaliteit wordt gezien, omdat de wet in een eerdere versie daar al is behandeld en goedgekeurd. De gouverneur van de staat moet nog wel zijn handtekening zetten. Als dat gebeurt, gaat de wet op 1 januari 2020 in. 

De wet kan ook gevolgen hebben voor andere Amerikaanse staten. In New York, Washington en Oregon werd ook gewerkt aan dergelijke wetgeving, vooralsnog zonder succes. 

Ook buiten de VS 

De discussie speelt niet alleen in de VS, maar ook in veel andere landen zoals het Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 

Vorig jaar verloor Uber in het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rechtszaak, die ook in het voordeel van de chauffeurs uitviel. Tegen die uitspraak ging het bedrijf in beroep en die zaak dient volgend jaar. 

Ontslagen

Uber kondigde gisteren ook aan dat het ruim 400 mensen ontslaat. Het is de tweede keer dat er mensen uitvliegen in een paar maanden tijd. 

Het gaat om bijna 8 procent van het personeelsbestand van de afdelingen die de apps bouwen, het gros ervan in de VS. Twee maanden geleden werden er nog 400 mensen ontslagen op de marketingafdeling, om efficiënter te kunnen werken in een poging de kosten van het bedrijf omlaag te brengen. 

In maart dit jaar had Uber bijna 25.000 werknemers in dienst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van