Oplichting

VS en Nigeria arresteren bijna 300 internetfraudeurs

11 september 2019 10:41

De Verenigde Staten en Nigeria hebben wereldwijd 282 mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij internetfraude.

De verdachten maakten zich schuldig aan een vorm van oplichting die oorspronkelijk vooral vanuit Nigeria werd uitgeoefend. Volgens het Ministerie van Justitie van de VS heeft het netwerk zich inmiddels echter verspreid over de hele wereld. 

Er zijn 167 verdachten opgepakt in Nigeria, de rest bevond zich in negen andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Turkije, Ghana en Italië. De Amerikaanse overheid heeft daarbij beslag gelegd op bijna 3,7 miljoen dollar aan frauduleus verkregen geld.

De operatie duurde vier maanden. De Verenigde Staten hebben zichzelf recent als taak gesteld om internetfraude een halt toe te roepen. Eind augustus klaagden de VS al tachtig mensen aan om internetfraude, maar wisten slechts enkele te arresteren, omdat de meesten zich in Nigeria bevonden.   

Miniatuurvoorbeeld
E-mailscam

Overheid VS klaagt 80 Nigeriaanse online scammers aan

Zaken- en datingfraude

De oplichters troffen zowel bedrijven als individuen, meestal door zich over de e-mail voor te doen als een zakenpartner of collega. Ze overtuigen het slachtoffer vervolgens om geld door te sturen naar bankrekeningen in handen van bekenden van de fraudeurs. Daarna sluizen ze het geld door.

Daarnaast waren sommige verdachten betrokken bij dating- en loterijfraude. Oplichters overtuigen het slachtoffer er bij loterijfraude van dat ze de loterij hebben gewonnen en alleen nog belasting moeten betalen. 

Bij datingfraude doet de oplichter alsof hij of zij een relatie wil aangaan met het doelwit. De nieuwe 'vriend' of 'vriendin' van het slachtoffer vraagt vervolgens om geld. In dergelijke gevallen gaat de oplichter vaak door totdat het slachtoffer geen geld meer heeft of wil sturen.

Volgens de VS raakten consumenten en bedrijven in de afgelopen vier jaar drie miljard dollar kwijt aan deze vormen van internetfraude.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore