Elektrisch dromen

De 5 beste conceptcars van de Frankfurt Autoshow

11 september 2019 11:40 Aangepast: 11 september 2019 16:19

Op de autobeurs in Frankfurt staan deze week veel aantrekkelijke concept-cars. Bright-autotester Rutger koos de vijf opvallendste concept-auto's met het beste verhaal.

Hyundai 45 Electric Concept

Het Koreaanse Hyundai gaat lekker de laatste tijd. Met de Kona en de iOniq maken ze twee aantrekkelijke elektrische auto's en daarnaast hebben ze met de Hyundai Nexo ook nog een waterstofauto in de showroom staan. Tijd dus om zichzelf te trakteren op een conceptcar die nooit de showroom zal zien, maar vooral moet aantonen dat het merk lekker belijnde auto's kan produceren. De 45 Electric Concept is alles wat je verwacht van een toekomstige auto: zelfrijdend, elektrisch en meer lounge dan eethoek van interieur. Deze simpele lijnvoering zou een nieuwe Hyundai niet misstaan. Dus laten we hopen dat de Koreanen het lef hebben om deze concept als inspiratie te gebruiken. 

Audi AI Trail

Audi was BMW en Mercedes te snel af in de slakkenrace om de eerste premium elektrische SUV in Duitsland te maken. Mercedes heeft inmiddels met de EQC ook het speelveld betreden. BMW is nog nergens te bekennen. Audi viert de voorsprong met de AI TRAIL conceptauto. Meer conceptauto dan dit vind je het eigenlijk niet: veel te grote wielen, een instaphoogte waar je een ladder bij nodig hebt. Een raam waar je de grill verwacht. Styling die in Mad Max niet zou misstaan. De designers in Ingolstadt hebben duidelijk de kunst bij Bright afgekeken

BMW Vision M Next

De BMW Vision M Next is vooral een illustratie van de onvoorstelbare manier waarop BMW zijn voorsprong met elektrische auto's verspeelde. Kort nadat Nissan met in het kielzog Renault de elektrische revolutie was begonnen, kwam BMW met de revolutionaire i3. Een design icoon met een heel eigen smoel. Premium sustainability. Het zou BMW verder helpen. Maar inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en er is nog geen beloofde i5 elektrische auto. De spectaculaire i8 gaat ook al even mee. Deze Vision M Next moet de toekomst van het merk voorstellen, maar het lijkt er vooral op alsof ze de i8 weer teruggetrokken hebben het conceptstadium in. 

Cupra Tavascan

Cupra was ooit de benaming voor Seats snelle en sportieve modellen, maar is nu een submerk voor moderne mobiliteit. De Tavascan is een conceptcar die Tesla-kopers moet overtuigen om nog even te wachten met de bestelling. Volgend jaar komt de auto op de markt op het elektrische onderstel van de Volkswagen-groep. Waar de ID.3 van Volkswagen een bedeesd burgerbakje is, wil de Tavascan op emotie de markt veroveren. Met vervaarlijke lijnen en geen plek voor alledaagse dingen als handgrepen op deuren of plekken voor kentekenplaten. 

BMW I Hydrogen Next

BMW is waterstof nog niet helemaal uit het oog verloren, want na een aantal experimenten die geen model voor de verkoop opleverden, staat er nu toch weer een Hydrogen Next auto op de stand. Het is met name een technisch concept, want het uiterlijk zal u bekend voorkomen van de huidige X5. BMW heeft samengewerkt met Toyota die al geruime tijd de Mirai op waterstof heeft rondrijden. Met name in Californië kom je die auto regelmatig tegen. Er hoeft eigenlijk dus niet zoveel bewezen te worden en je kunt deze X5 dan ook vooral zien als drager van een sticker: "Waterstof zou ook nog kunnen wat ons betreft." 

Conclusie

In voorgaande jaren was het lastig om te kiezen wat de top 5 conceptcars waren. Dit jaar was het ingewikkeld om überhaupt vijf conceptcars te vinden op de IAA in Frankfurt. De beurs heeft zelf te maken met afzeggingen van autofabrikanten, maar de merken die er staan hebben hun geld ook niet in conceptcars gestoken.

Het goede nieuws is dan ook dat er veel aantrekkelijke nieuwe auto's op de beurs staan die werkelijk te koop zullen zijn dit jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Top 8: nieuwe auto's van de Frankfurt Autoshow

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elektrische Volkswagen ID.3 kost minder dan 30.000 euro

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Volkswagen helpt klassieke Kever ombouwen tot elektrische auto

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van