iPhone 11

Apple kondigt drie nieuwe iPhones aan: iPhone 11, Pro en Pro Max

10 september 2019 21:44 Aangepast: 17 september 2019 12:05

Apple heeft de iPhone 11 aangekondigd als opvolger van de iPhone XR, met meer kleuren en een verbeterde camera. Daarnaast presenteerde Apple de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max.

Apple heeft dinsdagavond drie nieuwe iPhones aangekondigd. De iPhone 11 is de opvolger van de iPhone XR en heeft de snelste smartphonechip ooit. De iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max volgen de iPhone XS en iPhone XS Max op.

Instapmodel: iPhone 11

De iPhone 11 is het nieuwe instapmodel van Apple, met een focus op een verbeterde camera. Het toestel heeft een vierkant blokje aan de achterkant waar twee camera's zijn geplaatst om extra wijde foto's te maken. Zo past er meer in beeld. Ook de camera aan de voorkant kan wijdere foto's maken, zodat er meer mensen in een selfie passen.

Tevens belooft Apple dat kiekjes die gemaakt zijn onder slechte lichtomstandigheden er beter uitzien. Dat is mogelijk met een nieuwe nachtmodus.

Kleuren

De nieuwe A13 Bionic-chip onder de kap van de iPhone 11 is de snelste processor en grafische chip (gpu) ooit in een smartphone, waardoor het toestel onder andere geavanceerde games soepel kan draaien. Toch belooft Apple een accu die een uur langer meegaat dan de iPhone XR.

De iPhone 11 verschijnt in zes verschillende kleuren: paars, rood, zwart, groen, geel en wit. Het toestel is in Nederland verkrijgbaar vanaf 809 euro met 64 GB opslaggeheugen, en wordt vanaf 20 september geleverd. Er zijn ook uitvoeringen met 128 GB en 256 GB.

iPhone 11 Pro en Pro Max

De iPhone 11 Pro is de eerste keer dat Apple een iPhone introduceert met de Pro-naam. Eerder verschenen er iPads, MacBooks en Apple-desktopcomputers met de Pro-toevoeging. De iPhone 11 Pro verschijnt met een 5,8 inch-scherm, terwijl de iPhone 11 Pro Max nog een stukje groter is met een 6,5 inch-scherm.

Apple levert voor het eerst een 18 watt snellader bij de iPhone 11 Pro en Pro Max, waarmee de telefoons sneller opgeladen kunnen worden. Dankzij verbeteringen in de A13 Bionic chip heeft de iPhone 11 Pro een 4 uur langere batterijduur dan de iPhone XS. De 11 Pro Max gaat 5 uur langer mee dan de iPhone XS Max.

Camera's

De Pro-versies van de iPhone 11 hebben drie camera's voor nog betere foto's en video's. Apple voegt later dit jaar de fotofunctie Deep Fusion toe. De functie gebruikt machine learning om negen foto’s te maken: vier voordat de foto wordt gemaakt, vijf daarna in verschillende belichtingen. Daarna wordt de foto pixel voor pixel samengevoegd om de best mogelijke foto te genereren.

Met de nieuwe versie van de film-app Filmic Pro is het zelfs mogelijk om met de drie camera’s tegelijk video in 4K op te nemen, en later te bepalen welke shots het beste zijn.

Inruilprogramma

De iPhone 11 Pro is er vanaf 1159 euro, de 11 Pro Max vanaf 1259 euro. Die prijzen zijn voor de versies met 64 GB opslag, er zijn ook modellen met 256 GB en 512 GB opslag. Ook de iPhone 11 Pro's verschijnen op 20 september. Het duurste model is de iPhone 11 Pro Max met 512 GB opslag, voor 1659 euro.

Apple zet ook steeds meer in op zijn inruilprogramma, waarbij klanten korting krijgen bij het inruilen van een oude iPhone. Wie een iPhone XS inruilt, krijgt van Apple tot 410 euro korting op een van de nieuwe modellen. Een iPhone X levert tot 330 euro korting op, een iPhone 8 tot 180 euro en verder omlaag. Vaak leveren iPhones tweedehands meer op, maar Apple lijkt in te zetten op het gemak van inruilen in de Apple Store.

Apple Watch en nieuwe iPad

Apple kondigde ook de nieuwe Apple Watch Series 5 aan met een schermpje dat altijd aan staat. Ook het horloge is vanaf 20 september verkrijgbaar, vanaf 449 euro voor het 40 mm aluminium model, en 479 euro voor het 44 mm aluminium model. De andere uitvoeringen van de Apple Watch zijn in Nederland niet verkrijgbaar, waarschijnlijk door het ontbreken van de eSIM-ondersteuning voor de Apple Watch in ons land.  

Ook kondigde het bedrijf een nieuwe versie van de iPad aan, met een iets groter 10,2 inch scherm dan de huidige 9,7 inch iPad. Met 32 GB opslag kost die nieuwe iPad 389 euro.

Videodienst en game-abonnement

Verder maakte Apple de prijzen van zijn videodienst Apple TV+ en het game-abonnement Apple Arcade bekend. Beide abonnementen gaan 4,99 euro per maand kosten.

Daarmee is Apple TV+ een stuk goedkoper dan de concurrerende streamingdiensten Disney+ en Netflix, maar het videoaanbod van Apple is bij de start begin november ook nog beperkt.

iOS 13

Het nieuwe iOS 13 verschijnt op 19 september voor de iPhone 6S en hoger, en iPad Air 2 en hoger. Op 30 september volgt de eerste update al, waarbij een aantal nieuwe functies worden toegevoegd.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook:

Podcast: de nieuwe iPhones en Disney+

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple lanceert nieuwe instap-iPad

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Videodienst Apple TV+ kost 5 euro per maand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van