Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Privacy

'Menstruatieapps sturen gevoelige data door naar Facebook'

10 september 2019 15:08 Aangepast: 10 september 2019 15:37
Beeld © Getty Images

Twee populaire Android-apps voor het bijhouden van de menstruatiecyclus blijken gevoelige informatie naar Facebook door te sluizen.

De Britse privacy-organisatie Privacy International onderzocht de afgelopen tijd zes populaire menstruatie-apps. Daarvan zijn Maya en MIA met respectievelijk 5 en 2 miljoen gebruikers de grootste. De apps hadden op één na allemaal een koppeling met Facebooks advertentiesysteem, via software die Facebook voorziet.

"Als Maya vraagt om in te vullen hoe je je voelt, of vraagt welke symptomen je hebt, zou je hopen dat die informatie extra voorzichtig behandeld wordt", stelt het onderzoek. "Maar nee, de informatie wordt met Facebook gedeeld."

De apps vragen naast symptomen ook naar het seksleven, het gebruik van anticonceptiemiddelen en het humeur van vrouwen. Ook die data worden naar Facebook doorgesluisd.

Gericht adverteren

Adverteerders kunnen op Facebook uit vele duizenden factoren kiezen als voorwaarde voor het tonen van advertenties. Zo kunnen zij een bepaalde advertentie bijvoorbeeld alleen maar tonen aan mensen die in een bepaalde bui zijn. Dankzij de menstruatie-apps was die informatie voorhanden.

Facebook zegt tegen BuzzFeed News dat het in gesprek gaat met de apps, en onderzoekt of er regels zijn overtreden. Facebook zegt dat het al systemen heeft om informatie als wachtwoorden, telefoonnummers en BSN-nummers uit verzamelde informatie te schrappen.

Apps beloven beterschap

"We bekijken nu of we die systemen moeten verbeteren, om meer typen potentieel gevoelige informatie te filteren", zegt Facebook in een reactie.

De ontwikkelaar van Maya zegt de datadeling met Facebook met een update te verwijderen. De ontwikkelaar van MIA wilde tegenover de privacy-organisatie niet reageren.

Privacy International onderzocht naast Maya en MIA ook My Period Tracker van Linchpin Health, Period Tracker van GP International, Ovulation Calculator, en Mi Calendario. Alleen Period Tracker stuurde helemaal geen data naar Facebook.

Tips: verander deze instellingen op Facebook

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore