Tech

Swapfiets stort zich op zakelijke markt

10 september 2019 15:24 Aangepast: 10 september 2019 20:09
Beeld © Swapfiets

Een fiets leasen? Dat kan weleens populair worden. Vanaf 1 januari betalen werknemers voor een zakelijke fiets 7 procent bijtelling. Bedrijven springen massaal in op de nieuwe wetgeving. Zo komt Swapfiets, bekend van de blauwe banden, met Swapfiets for Business.

Het zakelijke fietsabonnement kent net als de particuliere Swapfiets geen aanschafkosten, geen borg en is flexibel opzegbaar, bijvoorbeeld wanneer er medewerkers bijkomen of weggaan.

Volgens Steven Uitentuis, mede-oprichter van Swapfiets, is de introductie van de zakelijke fiets 'een logische vervolgstap in de groei van het bedrijf.' Het bedrijf werd in 2014 opgericht. Naar eigen zeggen heeft het inmiddels 100.000 klanten.

Blauwe banden

Met name in de studentensteden zie je in het straatbeeld overal fietsen met blauwe banden opduiken.

Heb je een lekke band of is er iets anders kapot? Dan krijg binnen één dag een vervangende, werkende fiets. Bij diefstal moeten huurders een eigen risico betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf 1 januari rijd je voor een prikkie een dure fiets van de zaak

Hetzelfde concept wordt nu naar de zakelijke markt gebracht, aldus Uitentuis die erop rekent dat het aantal zakelijke fietsers vanaf 1 januari flink zal stijgen. Met een bijtelling van 7 procent, fietsen werknemers op een Swapfiets vanaf 0,90 euro per maand.

Een elektrische fiets leasen kan ook voor ongeveer 7 euro per maand. "De verwachting is dat het aantal mensen dat naar het werk fietst en de auto laat staan door de nieuwe regeling met 40 tot 50 procent toeneemt vanaf 2020", zegt Uitentuis.

Concurrentie

Swapfiets is niet het enige bedrijf dat zich op de zakelijke leasemarkt stort. Ook de International Bike Groep, bekend van Fietsenwinkel.nl, maakte deze maand bekend dat het in samenwerking met autoleasebedrijf LeasePlan zakelijke fietsen gaat aanbieden.

Het gaat om e-bikes. IBG zorgt voor aflevering van de fietsen, onderhoud en pechhulp onderweg.

Een ander bedrijf dat een graantje mee wil pikken van de nieuwe belastingregels is Pon, eigenaar van fietsenmerken als Union en Gazelle. Via het dochterbedrijf Lease A Bike dat al in Duitsland actief is worden voortaan ook in Nederland zakelijke fietsen aangeboden. Na afloop van het leasecontract kunnen werknemers de fiets voordelig overnemen, stelt het bedrijf.

Bijtelling

Het kabinet wil het aantrekkelijker maken om met de fiets naar het werk te gaan omdat dit beter is voor het milieu. Er komt net als voor het privégebruik van auto’s van de zaak een forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. De regeling geldt voor fietsen, e-bikes en speed pedelecs.

7 procent van de waarde van de adviesprijs van de fiets wordt bij het inkomen opgeteld. Op de website van de Rijksoverheid staat een rekenvoorbeeld.

Daphne heeft een inkomen van 35.000 euro. Ze krijgt van haar baas een e-bike van 2000 euro. Per jaar is de bijtelling hiervoor 140 euro. Voor de fiets betaalt ze op jaarbasis 59 euro aan belasting, dat is dus minder dan 5 euro per maand, becijfert de overheid.

Of werknemers die een e-bike aanschaffen, hun huidige reiskostenvergoeding mogen houden, staat niet vermeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van