Duidelijker

Facebook verdedigt gebruik van locatie-data door app

10 september 2019 11:59 Aangepast: 10 september 2019 12:25
Beeld © Getty

De nieuwe versies van Android en iOS gaan duidelijker dan ooit aangeven welke gegevens over hen verzamelen. Facebook probeert in een nieuwe toelichting gebruikers te kalmeren over het gebruik van locatiegegevens.

Facebook heeft niet de beste reputatie als het gaat om het verzamelen van data van gebruikers. Die reputatie staat opnieuw op de tocht met de komst van iOS 13 en Android 10. iOS 13 is volgende week beschikbaar voor iPhone en iPad, Android 10 is al beschikbaar en wordt de komende maanden uitgerold naar toestellen.

Beide systemen hebben meer gedetailleerde instellingen en meldingen over de privacy van gebruikers. Android en iOS waarschuwen straks als een app de locatie van de gebruiker langdurig opvraagt. iOS 13 toont daarbij zelfs een kaart, zodat gebruikers precies kunnen zien welke app op welk moment welke gps-locaties heeft opgevraagd.

'Beter met locatie'

In een blogbericht licht Facebook zijn gebruik van de locatie van gebruikers toe. "Facebook is beter met locatie", begint de uitleg. Vervolgens stelt Facebook dat gebruikers niet moeten schrikken van de meldingen in Android 10 en iOS 13. De locatiegegevens worden gebruikt om vrienden te zoeken, voor wifi-punten, voor de check-in-functie en voor waarschuwingen bij extreem weer.

Facebook stelt ook dat het de locatie van gebruikers ook zonder gps-toegang kan achterhalen, aan de hand van hun internetverbinding, check-ins en deelname aan evenementen. Daarmee lijkt het bedrijf het delen van gps-locaties te willen bagatelliseren.

Makkelijk omschakelen

Toch zullen Android en iOS hun gebruikers voortaan blijven herinneren als ze hun gps-locatie doorlopend delen. Gebruikers krijgen dan de keuze om het delen van data te veranderen van 'altijd' naar 'alleen als de app gebruikt wordt', of het delen volledig uit te schakelen.

In iOS 13 krijgen gebruikers bovendien de vraag of apps toegang mogen tot hun bluetooth-gegevens. Daarmee kunnen gebruikers ook gevolgd worden, via speciale bluetooth-kastjes die bijvoorbeeld in winkels hangen.

Wat weten we al over de nieuwe iPhones?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore