Truck-endoos

Daimler test zelfrijdende trucks op openbare weg

09 september 2019 20:02 Aangepast: 09 september 2019 20:04
Beeld © Daimler

De grootste vrachtwagenfabrikant ter wereld gaat in de Amerikaanse staat Virginia zelfrijdende trucks de weg op sturen. Er gaan nog wel twee medewerkers per truck mee.

Nadat de vrachtwagens al vele kilometers autonoom hebben gereden op een afgesloten circuit, is het nu tijd voor het echte werk. Daimler heeft vandaag laten weten dat het nog dit jaar start met het testen van zelfrijdende trucks op de openbare weg, tussen het andere verkeer.

De proef vindt plaats in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Virginia, vlakbij het hoofdkantoor van Torc Robotics, de ontwikkelaar van de autonome technologie in de trucks.

De trucks gaan rijden op autonoomniveau 4 van in totaal 5. Dat betekent dat ze volledig zelfrijdend zijn en zelf problemen moeten kunnen oplossen, maar dat een mens nog wel kan ingrijpen.

Twee passagiers

Ook al moeten de trucks het werk dus zelf opknappen, alsnog zijn er in deze fase van de test twee mensen in het voertuig aanwezig. Het gaat om 'een ontwikkelaar die het systeem overziet en een zwaargetrainde veiligheidschauffeur, gecertificeerd door Daimler Trucks en Torc Robotics', zo schrijft Daimler.

Het bedrijf gaat hiermee de strijd aan met Volvo en Tesla, die beide bezig zijn met (deels) zelfrijdende trucks. De verwachting is dat het nog een decennia kan duren voordat de autonome vrachtwagens echt chauffeurloos de weg op gaan.

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van