Not alright, Mate

Topman Huawei: Mate 30 krijgt geen Google-apps

09 september 2019 13:24 Aangepast: 09 september 2019 13:34
Beeld © Huawei

Een topman van Huawei heeft laten weten dat de apps van Google en de Google Play Store niet beschikbaar zullen zijn op de nieuwe Huawei Mate 30.

De nieuwe Huawei Mate 30-smartphones gaan verschijnen zonder de Google-apps. Dat bevestigt topman Wang Chenglu, president Consumer Software, aan Android-nieuwssite Ausdroid.net. Volgens Wang gaat de telefoon wel werken op EMUI 10, een variant op Android 10, maar dan zonder de Google-apps zoals Gmail, Maps, Drive en Calendar. Ook de Google Play Store is niet beschikbaar.

De telefoon wordt waar mogelijk uitgerust met plaatsvervangende apps. Het wordt wellicht wel mogelijk voor de koper van de telefoon om de apps handmatig op de telefoon te installeren. De Mate 30 wordt volgende week donderdag gepresenteerd in München.  

Handelsverbod

Het is voor Huawei de eerste keer dat het een toestel zonder Google-apps uitbrengt in Europa. Dit is een direct gevolg van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, waarbij president Donald Trump het verboden heeft voor Amerikaanse bedrijven om handel te drijven met een aantal Chinese bedrijven zonder toestemming van het ministerie.

De handelsblokkade is laatst weer een drie maanden uitgesteld, maar dat geldt alleen voor huidige telefoons en andere apparaten die nu op de markt zijn. Aangezien de Mate 30 een volledig nieuw toestel is, krijgt deze geen toestemming om met Amerikaanse bedrijven te werken. Ook de opvouwbare telefoon van Huawei, de Mate X, krijgt geen Google-apps.

De recente telefoons van Huawei die nu al op de markt zijn worden wél geüpdate naar de nieuwste Android-versie, met behoud van Google-apps.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van