Vijf keer te veel

Apple zette te veel uitzendkrachten in bij productie iPhones

09 september 2019 12:16
Beeld © Getty

Apple gebruikte meer tijdelijke werknemers dan toegestaan in zijn iPhone-fabriek in China, in aanloop naar de onthulling van de nieuwste modellen.

Apple stelt dat "het percentage uitzendkrachten onze standaarden overschrijdt ". Het bedrijf reageert op een rapport van China Labor Watch (CLW), een onafhankelijke voorvechter van de rechten van Chinese arbeiders, meldt Bloomberg.

Volgens CLW was 50 procent van de werknemers in de grootste Foxconn-fabriek in augustus een tijdelijke kracht. De Chinese arbeidswet staat hooguit 10 procent uitzendkrachten toe.

Foxconn is de fabrikant van de iPhone en in augustus draaide de productie van de nieuwste iPhone-modellen al op volle toeren. Die telefoons worden deze week onthuld.

Al jaren kritiek op omstandigheden

Apple stelt nauw met Foxconn samen te werken om de problemen op te lossen. Foxconn geeft op zijn beurt ook toe dat er te veel tijdelijke werknemers zijn ingezet. Volgens CLW worden er in de piekmaanden van de iPhone-productie ook te veel overuren gemaakt, is er te weinig beschermde uitrusting en zou verbale mishandeling veel voorkomen.

Er is al jaren kritiek op de omstandigheden in Chinese fabrieken waar telefoons gemaakt worden. Apple brengt jaarlijks een eigen rapport over de werkomstandigheden uit, waarin het tienduizenden arbeiders ondervraagt.

Toch zou fabrikant Foxconn de productie van een nieuwe iPhone zonder uitzendkrachten niet tijdelijk fors kunnen opschroeven. Volgens CLW laten Apple en Foxconn de onwettige praktijken doorgaan, ook al werden ze in augustus al op de hoogte gebracht.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore