Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Online reclamevrij?

NPO kritisch over plannen Slob voor reclamevrije omroepsites

06 september 2019 20:10

De NPO heeft zware kritiek op de plannen van minister Arie Slob (Media) voor de publieke omroep. Slob wil dat de publieke omroep op termijn reclamevrij wordt, ook online. Volgens NPO-voorzitter Shula Rijxman leiden de maatregelen tot forse bezuinigingen waarbij ingrijpen in de programmering onvermijdelijk wordt.

Als alternatief stellen de raad van bestuur van de NPO en de omroepen, vertegenwoordigd in het College van Omroepen (CvO), andere maatregelen voor. Zo zou kinderprogrammering op televisie en online wel volledig reclamevrij gemaakt kunnen worden. Ook zou online reclame waarbij gebruik wordt gemaakt van persoonlijke data van het publiek kunnen worden verboden. Dat voorstel sluit aan bij de bezorgdheid van Slob over de manier waarop online reclame werkt, en de risico’s voor de privacy.

De partijen zeggen van de Ster te hebben begrepen dat deze heeft besloten per 1 januari volgend jaar reclameruimte uitsluitend te exploiteren zonder gebruik van persoonlijke data van consumenten. De Ster brengt reclamezendtijd voor de omroepen aan de man.

De Raad voor Cultuur uitte donderdag ook al kritiek op de plannen, maar de minister zegt eraan vast te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore