Dieter Rams

Braun terug op de audiomarkt met drie strakke speakers

06 september 2019 16:18 Aangepast: 06 september 2019 20:44

Braun is na 28 jaar terug van weggeweest op de audiomarkt, met drie speakers die de strakke ontwerptaal van de beroemde designer Dieter Rams volgen.

Braun was in de jaren '60 en '70 toonaangevend op gebied van design, dankzij de strak ontworpen radio's en platenspelers van Dieter Rams. De ontwerpen waren zo invloedrijk dat ze dertig jaar later als inspiratiebron dienden voor veel Apple-gadgets, zoals de iPod.

Braun is inmiddels bekender van elektrische scheerapparaten en föhns, maar keert nu als merk terug op de audiomarkt. De bekende Braun LE-speakers zijn er weer, in een nieuwe maar vertrouwd ogende vormgeving. De nieuwe luidsprekers lijken sterk op de LE-lijn zoals die in 1959 door Rams ontworpen werd.

Licentie op merknaam

De speakers zijn niet gemaakt door Braun zelf, maar door het Britse Pure Audio. Dat bedrijf kreeg eerder dit jaar een licentie op de merknaam Braun LE. De nieuwe lijn bestaat uit drie speakers: de langwerpige LE01 en LE02 en de vierkante LE03. Met hun ronde hoeken, strakke lijnen, zwart-witte uitvoering en verchroomde voetjes zijn ze onmiskenbaar Braun. 

Samenvoegen tot stereopaar

De speakers kunnen echter op allerlei manieren geplaatst worden, net als de LE-lijn van vroeger. Ze kunnen zonder voet op een plank, of juist op lange, slanke voeten om samen een surround-systeem te vormen. Zo zijn de LE01 en LE02 in liggende houding zelf een stereospeaker, maar veranderen ze in staande houding als linker- of rechterhelft van een stereopaar.

Dat gebeurt via de Braun Audio-app, waarmee de speakers ook automatisch worden aangepast op de vorm en de akoestiek van de ruimte waarin ze staan. De speakers ondersteunen Google Cast en AirPlay 2 en hebben bluetooth 4.2.

Google Assistant is ingebouwd, dat werkt via een systeem van vier microfoons dat de gebruiker dwars door de muziek heen zou moeten horen. Wie niet beluisterd wil worden, kan de microfoonknop induwen. Die schiet dan omhoog en kleurt oranje, zodat duidelijk te zien is dat de assistent niet meeluistert.  

De langwerpige Braun Audio LE01 kost 1199 euro, de LE02 799 euro en de vierkante LE03 kost 379 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sonos lanceert draadloze speaker Move

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore