Tech

TomTom gaat zelfrijdende auto testen om slimme kaarten te verbeteren

05 september 2019 10:04
De zelfrijdende auto waarmee TomTom testritjes gaat doen. Beeld © TomTom

TomTom stapt ook in de zelfrijdende auto. En dan niet om mensen uiteindelijk TomTom-auto’s te verkopen, maar om met die auto de technologie door te ontwikkelen die nodig is voor autonoom rijden. Waar de test gaat plaatsvinden zegt het bedrijf niet.

TomTom heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan de auto. Met de auto gaat het bedrijf uitvoerig het autonome systeem testen, zodat het zijn eigen kaarttechnologie kan doorontwikkelen en kijken hoe die presteert. 

Die inzichten kunnen vervolgens direct verwerkt worden in het ontwikkelingsproces voor kunstmatige intelligentie die gebruikt wordt in kaarten, zegt TomTom.

Sensors en camera’s

De Volvo XC 90 die TomTom gebruikt, is onder andere uitgerust met acht lidar-sensors die de omgeving driedimensionaal in kaart brengen, camera’s en zes radars. 

In combinatie met GPS en mobiele antennes weet de auto waar hij is en wat er om de auto heen gebeurt. 

Al die data wordt vergeleken met de TomTom HD-kaart, die volgens het bedrijf tot op centimeters nauwkeurig is. De combinatie van al die gegevens zorgen ervoor dat de computer weet waar hij is, hoe hij van a naar b moet rijden en kan ingrijpen als dat nodig is. 

De boer op

Hoe beter TomTom deze kaarten doorontwikkelt, hoe groter de kans dat het met succes zijn technologie aan autofabrikanten kan verkopen. 

Om die kaarten zo nauwkeurig mogelijk te maken, is TomTom ook een samenwerking aangegaan met het Hella Aglaia. TomTom wil software van dat bedrijf gebruiken om hun kaarten continu en direct te updaten op basis van cameragegevens uit auto's.

Op dit moment maken meer dan een miljoen gedeeltelijk zelfrijdende autos, gebruik van die kaarten, zegt TomTom. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van