Tech

Automerken en energiesector willen 'recht op stekker' in EU

04 september 2019 18:36 Aangepast: 04 september 2019 18:44

De Europese Unie moet een snelle uitrol van slimme laadinfrastructuur voor elektrische auto's mogelijk maken. Daarvoor pleiten de brancheorganisaties van autofabrikanten, de energiesector en meerdere 'groene' organisaties.

Onder het motto ‘recht op een stekker’ dringen de drie organisaties er bij de politici in Bussel op aan ervoor te zorgen dat iedereen die elektrisch wil rijden ook genoeg mogelijkheden heeft om zijn EV op te laden. Dat moet net zo makkelijk worden als tanken, stellen European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA), Eurelectric en Transport & Environment (T&E). 

Slim laden

Om die ambitie mogelijk te maken, moet de infrastructuur voor slim laden in de hele EU beschikbaar zijn. Dankzij slimme infrastructuur kunnen bezitters van een elektrische auto opladen zonder de Europese elektriciteitsnetten ernstig te beïnvloeden of te overbelasten. Het biedt duidelijke voordelen voor klanten, het stroomsysteem, de auto-industrie en de samenleving in het algemeen, zeggen de drie organisaties. 

E-mobiliteit speelt volgens de drie clubs een cruciale rol bij het koolstofarm maken van het wegvervoer en bij het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen.

Review: Elektrische Mercedes EQC

Laadpleinen

Deze week werd bekend dat het kabinet 5 miljoen euro uittrekt voor de aanleg van laadpleinen met 472 slimme laadpunten in 21 Nederlandse steden. De aan de slimme laadpaal gekoppelde auto slaat het overschot aan duurzaam opgewekte stroom op om die vervolgens op piekmomenten weer aan het elektriciteitsnet terug te geven. Zo kunnen pieken en dalen op stroomnet worden opgevangen.

Hoe bevalt de Tesla Model 3?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore