Beschuldiging

'Google deelt stiekem persoonsgegevens met adverteerders'

04 september 2019 14:51
Beeld © ANP

Techgigant Google wordt er van beschuldigd persoonsgegevens uit te wisselen met adverteerders zonder gebruikers hiervan op de hoogte te stellen.

Dat stelt Johnny Ryan, de beleidsbaas van het bedrijf achter webbrowser Brave, die ook met Google Chrome concurreert. Hij zegt bewijs van deze praktijken te hebben ingediend bij de Ierse privacytoezichthouder, die de Europese activiteiten van de techgigant in de gaten houdt.

Ryan vertelt aan The Financial Times dat hij de datapraktijken op het spoor kwam toen probeerde te kijken hoe zijn gegevens werden uitgewisseld op het advertentieplatform van Google. Hij ontdekte dat Google een unieke trackingcode met zijn informatie had gemaakt, die werd uitgewisseld tussen partijen die inloggen op een verborgen webpagina.

Andere partijen konden de code weer gebruiken om een profiel over Ryan samen te stellen. Binnen een uur werd dit gedaan door acht andere bedrijven.

'Profielen combineren mag niet'

Google verzamelt wel vaker gegevens van gebruikers, maar vraagt hier doorgaans toestemming voor. Dat is volgens Ryan niet het geval bij de uitwisseling van codes bij adverteerders. "Ik had geen idee dat dit gebeurde", stelt hij. "Zelfs als ik mijn browsegeschiedenis zou uitpluizen, zou ik dit nooit kunnen ontdekken."

Google verbiedt kopers van advertenties ook om meerdere profielen van gebruikers aan elkaar te koppelen. Het zoekbedrijf zegt de aantijgingen van Ryan nog niet te hebben gezien, maar dat er nauw wordt samengewerkt met de Ierse waakhond. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google gaat veel meer advertenties op smartphones tonen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google Assistent heeft nu ook advertenties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van