Censuur China

'Bluetooth-chatapp erg populair onder demonstranten Hongkong'

04 september 2019 09:59
Beeld © AFP

Demonstranten in Hongkong gebruiken massaal de bluetooth-chatapp Bridgefy omdat de Chinese overheid normale berichtenapps afluistert.

In Hongkong demonstreren honderdduizenden burgers al maanden voor democratie en tegen de groeiende inmenging van China in het land. Alle reguliere communicatievormen worden door de overheid afgeluisterd: sms, e-mail en het populaire Chinese WhatsApp-alternatief WeChat zijn daarom niet veilig voor demonstranten.

De Amerikaanse app Bridgefy biedt uitkomst. De chat-app verstuurt berichten via bluetooth, waarbij gebruikers samen een netwerk vormen. Een bericht naar iemand tientallen meters verderop komt direct aan, maar ook mensen aan de andere kant van de stad zijn te bereiken. Gebruikers vormen dan een soort draadloze 'brug' waarover het bericht bij zijn ontvanger kan komen.

Bijna 4000 procent gegroeid

Het aantal downloads van Bridgefy is in de afgelopen twee maanden met bijna 4000 procent gestegen, stelt marktonderzoeker Apptopia volgens Forbes. Bridgefy-oprichter Jorge Rios zegt dat zijn app in de afgelopen week ruim 60.000 keer geïnstalleerd is, vooral in Hongkong.

Bridgefy biedt nog een voordeel: het is mogelijk om berichten op korte afstand te versturen naar alle gebruikers in de directe omgeving, zonder hun telefoonnummer te kennen. Zo kunnen groepen demonstranten elkaar makkelijk op de hoogte houden.

Ook populair bij natuurrampen

Rios ziet ook vaak pieken in de populariteit van zijn app in geval van grote natuurrampen, als het reguliere mobiele netwerk niet meer functioneert. Bridgefy werkt zonder wifi of mobiel internet, maar werkt wel beter naarmate meer mensen het gebruiken.

De betogingen in Hongkong begonnen in maart, toen bekend werd dat de omstreden uitleveringswet van Hongkong aan China van kracht zou worden. Volgens die wet kunnen inwoners van Hongkong uitgeleverd worden aan China. Demonstranten vrezen voor een glijdende schaal, en zijn bang dat Hongkong op termijn volledig onder Chinese autoriteit komt te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Apple wilde ook walkietalkie-functie voor iPhones'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore