Als een waterstofauto met groene waterstof wordt aangedreven, heeft hij 2,4 keer meer energie nodig dan een klassieke elektrische auto, zegt professor Manfred Schrödl van de TU Wenen. Hij beschouwt waterstof niet als een geschikte energiebron voor individueel personenvervoer.
De discussie over waterstofauto’s ten opzichte van elektrische auto’s op accu's is in volle gang. In Oostenrijk heeft voormalig bondskanselier Sebastian Kurz het debat aangewakkerd toen hij onlangs aankondigde dat zijn partij, de Oostenrijkse Volkspartij, van Oostenrijk de nummer één waterstofnatie wilde maken. Een deel van de strategie was om het hele land tegen 2025 te voorzien van waterstoftankstations.
Tot op heden zijn er niet meer dan vijf waterstoftankstations in heel Oostenrijk. De waterstof die daar beschikbaar is, wordt grotendeels geproduceerd uit aardgas, een fossiele brandstof. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de waterstoftechnologie de klimaatdoelstellingen binnen tien jaar zal inhalen.
Zonne-energie
Professor Schrödl van het Onderzoeksinstituut voor Energiesystemen en Elektrische Aandrijvingen van de Technische Universiteit van Wenen heeft de cijfers bekeken en is duidelijk tegen de waterstoftechnologie voor het particuliere personenvervoer. In plaats daarvan pleit hij voor de bevordering van elektromobiliteit en hogere subsidies voor hernieuwbare energie - met name via de zon.
In een ideaal scenario baseert Schrödl zijn berekeningen op groene brandstof en houdt hij rekening met de energie-input van windturbines of fotovoltaïsche systemen. Het resultaat? Een elektrische auto heeft ongeveer 22 kilowattuur (kWh) nodig voor een rit van 100 kilometer, een waterstofauto 52 kWh. De balans voor de waterstofauto is dus veel slechter. Deze heeft ongeveer 2,4 keer meer energie nodig dan een elektrische auto.
Energieverlies
Voor elektrische auto’s voegt Schrödl tien procent extra energieverbruik toe als gevolg van onderbroken opslag en opladen, waarvoor een waarde van 2 kWh wordt gerekend. Voor waterstofauto’s begint het met de extractie door elektrolyse, compressie tot 700 bar en transport. Het resulterende verlies wordt berekend op tussen 13 en 19 kWh.
Dit ideale scenario is in de praktijk echter niet van toepassing. Volgens Schrödl wordt momenteel meer dan 90 procent van de waterstof uit aardgas, een fossiele brandstof, geproduceerd. Met een rendement van ongeveer 66 procent is de productie van dit zogenaamde neutrale waterstof inefficiënt als het gaat om energie. Er wordt ook CO2 geproduceerd. Naast de verliezen door compressie en transport berekent de onderzoeker een primair energieverbruik van 62 kWh per 100 kilometer reizen, berekend op basis van de aardgasproductie.
Ook al keurt Schrödl groene waterstof in het privé-personenvervoer af, hij wijst het niet categorisch van de hand. Hij ziet juist een toekomst voor waterstof in gebieden als energieopslag op lange termijn of in de industrie, waar de daaruit voortvloeiende warmte-uitstoot ook optimaal kan worden benut.

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's