Android 10

Google lanceert Android 10: eerst alleen voor Pixel-smartphones

03 september 2019 19:36 Aangepast: 22 oktober 2019 17:31
Beeld © Google

Google heeft na meerdere testversies Android 10 vanavond officieel gelanceerd. De nieuwe Android-versie is eerst alleen voor Pixel-smartphones beschikbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Krijgt jouw smartphone Android 10? Check dit overzicht

Google heeft vanavond Android 10 gelanceerd, de nieuwste grote jaarlijkse update voor het besturingssysteem. Deze update is eerst enkel voor de Pixel-smartphones van Google beschikbaar.

Later komt Android 10 ook naar smartphones van bijvoorbeeld Samsung, OnePlus en Nokia. Dat duurt iets langer, omdat deze fabrikanten nieuwe versies van Android vaak eerst nog aanpassen. 

Vanaf Android 10 hoeven kleinere beveiligingsupdates niet langer meer langs fabrikanten en telecombedrijven voor goedkeuring. Dat is een grote stap vooruit voor de veiligheid van Android. 

Vernieuwingen

Andere vernieuwingen van Android 10 zijn onder andere een donkere modus voor het hele besturingssysteem. Met een druk op de knop gebruiken alle menu's en ondersteunende apps donkere kleuren. 

Android 10 let daarnaast beter op de privacy van gebruikers, door meer controle te geven over wat apps mogen weten. Bijvoorbeeld dat apps alleen de locatie van de smartphone mogen inzien als de app daadwerkelijk wordt gebruikt. 

Ook wordt er een grote irritatie verholpen, want het deelmenu moet met Android 10 een stuk sneller werken. Tevens krijgt Android 10 nieuwe emoji.

Zoetigheid

Android 10 is de eerste keer dat het bedrijf afstapt van zoetigheden als namen. Zo heette de vorige versie van Android Pie en daarvoor Oreo en Nougat. Door enkel cijfers te gebruiken is het duidelijker welke versie het nieuwste is.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van