Tech

DNB gaat toezicht houden op aanbieders cryptodiensten

03 september 2019 11:16 Aangepast: 03 september 2019 11:45
Beeld © Getty Images

Bedrijven die geld wisselen in cryptomunten of zogeheten wallets aanbieden staan vanaf begin volgend jaar onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Zonder vergunning mogen ze hun diensten niet aanbieden in Nederland, waardoor het veiliger moet worden voor consumenten om cryptotransacties te doen.

De regels gaan op 10 januari 2020 in, meldt DNB. Het komt erop neer dat bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen cryptovaluta en bijvoorbeeld euro's en bedrijven die wallets, waarin cryptomunten kunnen worden bewaard, een registratie bij toezichthouder DNB moeten krijgen.

Verder worden bestuurders en sommige aandeelhouders aan een toetsing onderworpen. Zo moeten zij aantonen dat zij maatregelen hebben genomen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Ook moeten bestuurders laten zien dat zij kennis van de materie hebben.

Bedrijven voor wie de nieuwe regels gaan gelden, moeten zich voor 23 september melden bij DNB. Dat is puur ter oriëntatie voor de toezichthouder, die bedrijven die een registratie moeten hebben daar vervolgens weer over zullen berichten.

'Kwetsbaar voor criminaliteit'

Bedrijven die niet voldoen aan de regels mogen straks hun diensten niet meer aanbieden. "Crypto's zijn kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit. Daarom is het belangrijk dat het integriteitstoezicht nu vorm krijgt", aldus DNB. 

De regels komen voort uit de Europese richtlijn tegen witwassen. Deze schrijft voor dat bedrijven worden opgeroepen om zich te laten registreren. Bitcoin zelf wordt niet gereguleerd.

'Voor regulering'

Cryptocurrency-ondernemer Robert Reinder Nederhoed is positief over de stap. "Branchebreed zal elke serieuze partij zich aanmelden. We zijn voor enige mate van regulering van bedrijven, vooral vanuit oogpunt van consumentenbescherming", aldus Nederhoed.

"Het gaat ons als bedrijf helpen om in de financiële wereld aansluiting te vinden, waar nu bedrijven die iets met blockchain en cryptocurrencies doen, al snel als verhoogd risico worden aangemerkt", zegt Nederhoed op social media. Naar eigen zeggen voldoet zijn bedrijf Bitmymoney al aan de regels. "Dus wat dat betreft is het prima dat dit geformaliseerd wordt", besluit Nederhoed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het libra-plan: 7 vragen over de digitale munt van Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van