Ga naar de inhoud
Amsterdamse grachten

Autonome robotboten kunnen zelf bruggen vormen

Beeld © MIT/AMS Institute

De autonoom varende boten van Amsterdamse en Amerikaanse wetenschappers kunnen nu zelf allerlei formaties, zoals bruggen, vormen.

De MIT-universiteit en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) zijn al een aantal jaar bezig met de ontwikkeling van 'roboats': autonoom varende boten die uiteindelijk op de Amsterdamse grachten moeten gaan dobberen. In het nieuwe hoofdstuk van het onderzoek varen kleine autonome boten zichzelf in verschillende formaties, alsof het getrainde synchroonzwemmers zijn.

De boten kunnen zelf los- en aankoppelen, zonder dat ze hiervoor aangestuurd moeten worden. Ook kunnen ze zelfstandig remmen en sturen. In totaal is er al 25 miljoen euro geïnvesteerd in het project.

Pop-up brug

Nu zijn het nog kleine rechthoekige badkuipjes volgestopt met sensoren, dobberend in een zwembad, maar uiteindelijk moeten ze in de Amsterdamse grachten varen om zowel mensen als lading te vervoeren. "Een set boten kan samenkomen als pop-up brug, als we materialen of mensen van de ene naar de andere kant willen verplaatsen. Of we kunnen bredere pop-up platforms maken voor bloemenmarkten of food markets", zegt onderzoeker Daniela Rus.

Het eerste doel is om een 60-meter lange brug te maken tussen museum NEMO en het Marineterrein, waarbij de autonome boten vanzelf aan de kant gaan als er een reguliere boot langskomt die er langs wil. Er is nog geen deadline voor het project.

 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Binnenkort
Lees ook
Binnenkort in de Amsterdamse grachten: zelfvarende boten
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl