Uit de ijskast?

'iOS 13 toont dat Apple nog steeds werkt aan AR-bril'

02 september 2019 18:37 Aangepast: 02 september 2019 22:01
Beeld © iDropNews/Martin Hajek

In de testversie van het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone, iOS 13, zijn verwijzingen te vinden die duiden op de komst van een augmented-reality-bril van Apple.

Apple wordt al jaren in verband gebracht met de ontwikkeling van een eigen AR-bril, waarmee je een virtuele laag over de werkelijkheid kan zien. Dat is vergelijkbaar met de Google Glass en de Microsoft Hololens. In maart van dit jaar ging het gerucht dat Apple was begonnen met produceren van zo'n AR-bril, maar in juli werd weer gezegd dat de plannen de ijskast in waren gegaan.

Nu zijn er in de code van de testversie van iOS 13, het aankomende besturingssysteem voor de iPhone, aanwijzingen gevonden dat Apple nog volop bezig is met de ontwikkeling van de AR-bril, schrijft Apple-nieuwssite MacRumors.

In de code wordt verwezen naar de 'STARTester'-app, waarbij kan worden gewisseld tussen twee verschillende 'hoofddraag-modi', namelijk 'gedragen' en 'vastgehouden'. Ook wordt er in iOS 13 verwezen naar een tekstbestand waarin het 'StarBoard-systeem' wordt genoemd voor 'stereo AR-apps'. In het bestand staat ook de codenaam Garta genoemd, volgens MacRumors wellicht een van de vele prototypes van het AR-projectteam. Een releasedatum is er nog niet.

2020?

Meerdere gerenommeerde Apple-experts, zoals analist Ming-Chi Kuo en Mark Gurman van persbureau Bloomberg, hebben eerder al gezegd dat Apple met een eigen AR-bril komt, mogelijk in 2020. Gurman schreef in 2017 dat de Apple-bril zou gaan draaien op 'rOS', een afgeleide van iOS waarbij de 'r' staat voor 'reality'.

Nadat Digitimes in juli 2019 het gerucht naar buiten kwam dat de bril er voorlopig niet zou komen, spraken andere techsites zoals AppleInsider dit tegen. Apple-ceo Tim Cook heeft meerdere malen aangegeven een rooskleurige toekomst te zien voor AR.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Afbeelding bij dit artikel: impressie van Apple AR-bril door Martin Hajek voor iDropNews.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van