Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
China verantwoordelijk

'iPhone-malwaresites ook gericht op Android en Windows'

02 september 2019 10:06 Aangepast: 02 september 2019 22:00

De door Google ontdekte malwaresites waarmee iOS-apparaten waren over te nemen zouden ook zijn gebruikt om apparaten met Android en Windows te hacken.

Google meldde vorige week dat iOS jarenlang kwetsbaar was voor spionagemalware, die werd verspreid door het bezoeken van bepaalde websites. Die websites zouden echter ook malware hebben verspreid naar Android en Windows, zeggen ingewijden tegen Forbes.

Met de toevoeging van Android en Windows is de spionage-operatie veel groter dan gedacht. Android en Windows hebben veel meer gebruikers dan iOS. Toch is niet duidelijk of de malware voor Android en Windows net zo effectief was als die voor iOS.

'Chinese overheid achter malware'

Door de iOS-lekken konden berichten worden uitgelezen, zelfs versleutelde berichten in iMessage en WhatsApp. Ook konden de live gps-locatie van de gebruiker en het fotoalbum worden bekeken, en wachtwoorden worden afgetapt. Het lek werd in februari al gedicht, met de update iOS 12.1.4.

De malware zou door de Chinese overheid zijn verspreid om de Oeigoeren te bespioneren. Die moslimminderheid staat onder druk in China. Oeigoeren worden door de Chinese overheid opgesloten in 'heropvoedingskampen', waar honderdduizenden tot ruim een miljoen mensen zouden vastzitten.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google: iOS was jarenlang kwetsbaar voor spionage

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van