Tech

Franse politie redt 850.000 pc's van crypto-malware

02 september 2019 09:39 Aangepast: 02 september 2019 10:16
Beeld © iStock

Malware die werd gebruikt door criminelen om cryptomunten te genereren is door de Franse politie gekaapt en onschadelijk gemaakt.

De Franse politie heeft ervoor gezorgd dat 850.000 computers niet meer worden misbruikt voor het genereren van cryptomunten. De pc's waren stiekem besmet met de Retadup-malware, die computers gebruiken om cryptomunten te delven.

Volgens het hoofd van de Franse cybercrimepolitie genereerde de malware 'verschillende miljoenen euro's aan cryptogeld', schrijft TechCrunch. Verder zette de software de deur open om andere spyware of ransomware op de computer te plaatsen. De malware was met name actief op computers in de Verenigde Staten, Rusland en Latijns-Amerika.  

In samenwerking met het anti-virus-bedrijf Avast wist de politie een zwakheid in de code van de malware te vinden. "Dit gaf ons de mogelijkheid om de malware te verwijderen van de computers van de slachtoffers zonder een regel code naar deze computers te sturen', aldus de onderzoekers.

Volgens de Franse politie was het 'een van de grootste netwerken' van gekaapte computers ter wereld. De makers van Retadup schepten op Twitter op over hun malware en deelden onder meer een screenshot van de software waarmee ze de honderdduizenden gekaapte pc's konden aansturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Malware ontdekt in populaire Android-app CamScanner

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Telegram komt binnen twee maanden met cryptomunt gram'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore