Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zonder Google-apps?

Huawei onthult Mate 30-telefoons op 19 september

01 september 2019 15:45 Aangepast: 02 september 2019 22:04
Beeld © AFP

Huawei onthult zijn nieuwe Mate 30-smartphones op 19 september. Mogelijk krijgen de nieuwe telefoons geen toegang tot Google-diensten als gevolg van de sancties van de VS tegen Huawei.

De Chinese fabrikant kondigde zondag de presentatie van de nieuwe smartphones Mate 30 en Mate 30 Pro op 19 september in de Duitse stad München aan. Meer details zijn nog niet bekend.

De Mate-serie bestaat uit relatief grote smartphones, die Huawei sinds 2013 in het najaar op de markt brengt. Volgens geruchten hebben de Mate 30-telefoons vier camera's aan de achterkant. De Mate 30 Pro zou een groot 6,7 inch amoled-scherm krijgen. 

Zonder Google-apps?

Mogelijk worden de nieuwe Mate 30-smartphones niet verkocht met de Android-apps van Google hierop geïnstalleerd. De Amerikaanse sancties tegen het bedrijf verbieden Google om zijn software aan te bieden aan de Chinese telefoonmaker.

De sancties aan het adres van Huawei werden recent drie maanden uitgesteld, maar dat uitstel geldt volgens Google niet voor nieuwe telefoons. Daardoor zouden apps als Google Maps en Gmail niet op Huawei-telefoons geïnstalleerd mogen worden. Huawei wil zelf nog niet op die kwestie ingaan.

Android-alternatief HarmonyOS

Huawei kan een opensource-versie van Android op de toestellen zetten, maar in deze versie zitten geen van de officiële Google-diensten. De telefoons krijgen dan bijvoorbeeld geen toegang tot de Google Play Store. 

Huawei presenteerde onlangs al een eigen besturingssysteem als alternatief voor Android, genaamd HarmonyOS. Dat systeem verschijnt sowieso op smart home-producten en smart-tv's, maar is volgens Huawei binnenkort ook geschikt voor smartphones.

Het Chinese bedrijf zei onlangs de komende maanden nog geen toestellen met HarmonyOS te lanceren, omdat het de voorkeur geeft aan Android. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore