Privénummers

'Telegram gaat identiteit van protesteerders Hongkong beschermen'

31 augustus 2019 10:19 Aangepast: 31 augustus 2019 10:38
Beeld © ANP

Chatdienst Telegram wil de identiteit van protesteerders in Hongkong gaan beschermen, door hun telefoonnummers af te schermen.

Op die manier zou het bedrijf achter de app willen voorkomen dat China maatregelen tegen de gebruikers neemt. Dat vertelt een anonieme bron betrokken bij het initiatief aan Reuters.

Protesteerders in Hongkong gebruiken inmiddels meer dan honderd groepsgesprekken om acties met elkaar te coördineren. Daarin worden bijvoorbeeld ook tips uitgewisseld voor hoe je jezelf tegen traangas beschermt.

In de komende dagen moet er een update voor Telegram worden uitgebracht. Deze maakt het onmogelijk om telefoonnummers van gebruikers te vinden in grote groepsgesprekken.

De nieuwe functie wordt vermoedelijk optioneel. Zou Telegram op grotere schaal de nummerblokkade hanteren, dan wordt het voor appgebruikers lastiger om vrienden te vinden via hun adresboeken.

De verhoudingen tussen China en Telegram zijn al langere tijd moeizaam. In juni werd de chatdienst nog getroffen door een cyberaanval tijdens protesten in Hongkong. Volgens CEO Pavel Durov leek de aanval te zijn uitgevoerd door een overheidsinstantie.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore