Ga naar de inhoud
YouTube Kids

'Google schikt zaak over data van kinderen op YouTube'

Google zou een privacyzaak rond videodienst YouTube hebben geschikt voor ruim 150 miljoen dollar. De zaak ging over het verzamelen van gegevens van kinderen onder de 13 jaar.

De schikking met de toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) wordt mogelijk komende week officieel bekendgemaakt, lieten ingewijden weten aan persbureau Bloomberg.

Een aantal belangengroeperingen beschuldigde YouTube ervan illegaal informatie te verzamelen van kinderen jonger dan 13 jaar. Ook zou de videodienst die gegevens zonder toestemming van de ouders met andere partijen hebben gedeeld. Beide zaken zijn verboden in de Verenigde Staten en dus vroegen ze de FTC om onderzoek te doen.

YouTube Kids-app

YouTube hield lang vol dat kinderen sowieso onder toezicht van een ouder gebruikmaken van de dienst, omdat dat in de gebruikersvoorwaarden staat. Wel probeerde YouTube de afgelopen jaren een veiliger omgeving voor kinderen te creëren.

De dienst kwam bijvoorbeeld met een speciale YouTube Kids-app en zette de gepersonaliseerde reclames uit op videokanalen voor kinderen.

YouTube
Lees ook
YouTube Kids krijgt naast app nu ook een website

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's