Ga naar de inhoud
Manipulatie soft- en hardware

Justitie onderzoekt hacken tachografen in vrachtwagens

Beeld © anp

De opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport doet onderzoek naar een criminele organisatie die stelselmatig zou knoeien met software in tachografen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie. Ook in België loopt een onderzoek naar de bende. 

De bende zou vanuit Polen opereren en samenwerken met bedrijven in Europa die tegen betaling gemanipuleerde tachografen in vrachtwagens inbouwen of laten inbouwen.

Rijtijd en rijsnelheid

Een tachograaf registreert de rijtijd en rijsnelheid van voertuigen. De ILT heeft tientallen vrachtwagens gecontroleerd op het gebruik van gemanipuleerde soft- en hardware. De Belgische en Nederlandse opsporingsinstanties wisselen informatie uit over hun bevindingen.

Nederlandse dienstverleners

Het Nederlandse onderzoek richt zich op de vermoedelijke Nederlandse dienstverleners van de bende. In juli zijn twee verdachte installateurs uit Zeeland en Noord-Holland aangehouden. De Belgische politie heeft twee verdachten opgepakt. B

ij doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden in Nederland zijn soft- en hardware in beslag genomen. Twee verdachte afnemers van vermoedelijk gemanipuleerde apparatuur uit Zeeland zijn onlangs gehoord.

Ingenieus

De manipulaties met de soft- en hardware lijkt zo ingenieus te gebeuren dat de gegevensregistratie door de tachograaf nagenoeg zonder sporen kan worden uitgeschakeld. Fraude wordt daardoor bij reguliere controles moeilijker te ontdekken, aldus het OM.

Sjoemelen met rijtijden en snelheden kan transportbedrijven veel geld besparen. Tachografen moeten onder meer concurrentievervalsing en uitbuiting van chauffeurs voorkomen. Ook bevorderen ze de veiligheid.

Enorm
Lees ook
Enorm veel fraude met rusttijden door vrachtwagenchauffeurs
Zelfrijdende
Lees ook
Zelfrijdende vrachtwagen met 5 km/u de weg op in Zweden
Tesla
Lees ook
Tesla ontwikkelt 'Mad Max-modus' in zelfrijdende truck

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van