Geoblocking

'Gamewinkel Steam vecht mededingingsklacht EU aan'

30 augustus 2019 11:38 Aangepast: 30 augustus 2019 12:13

Valve, eigenaar van gamewebwinkel Steam, gaat een mededingingsaanklacht van de Europese Unie aanvechten. Het bedrijf maakte het met 'geoblocking' onmogelijk voor EU-consumenten om in andere EU-landen goedkoper games te kopen.

De vijf gameuitgevers die dezelfde klacht voor de kiezen kregen, zijn van plan te schikken in ruil voor een lagere boete. Dat schrijft Reuters op basis van anonieme bronnen.

Gamebedrijven Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax Media zijn sinds 2017 onderwerp van een onderzoek van de Europese Commissie. Zij zouden regels voor het vrije handelsverkeer tussen EU-landen hebben overtreden. 

Game-activatiecodes

De bedrijven spraken af dat zij in (web)winkels in verschillende EU-landen game-activatiecodes voor Steam zouden verkopen die softwarematig alleen in dat land gespeeld konden worden. Ze wilden daarmee voorkomen dat EU-burgers op koopjesjacht gingen in andere EU-landen. 

Het onderzoek leidde in april dit jaar tot een formele klacht. De Europese Unie rekent het de bedrijven ook aan dat ze andere distributeurs dwongen om games alleen binnen bepaalde territoria te verkopen.

"In een echte digitale interne markt moeten Europese burgers het recht hebben om games te kopen en te spelen, waar ze ook in de EU wonen", zei mededingingscommissaris Margrethe Vestager destijds in een statement.

Volg Bright op YouTube voor meer video's over games, gadgets en tech.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van