Gevaarlijke spullen

Politici VS: Amazon moet onveilige producten verwijderen

30 augustus 2019 10:55 Aangepast: 30 augustus 2019 12:14
Medewerkers van Amazon pakken een olifant in. Beeld © EPA

Drie Amerikaanse senatoren eisen dat Amazon maatregelen neemt tegen de duizenden onveilige en verboden spullen die te koop zijn via de webwinkel.

De drie Democraten stuurden donderdagavond een brief aan Jeff Bezos in reactie op onderzoek van de Wall Street Journal. Die krant vond minstens 4.000 spullen op de Amazon-site die door de Amerikaanse autoriteiten als onveilig of zelfs verboden zijn aangemerkt.

Het gaat daarbij om producten die door derden worden aangeboden via de Amazon-site, van speelgoed tot pijnmedicatie. Amazon zou ongeveer de helft van de onveilige koopwaar hebben verwijderd in reactie op de berichtgeving.

Sterke magneten

De senatoren noemen in de brief onder andere bepaalde sterke magneten, die gemakkelijk door kinderen kunnen worden ingeslikt en grote schade aanrichten aan maag of darmen. Die worden nog steeds door tal van onafhankelijke verkopers aangeboden op Amazon, ondanks dat Amazon erkent dat ze gevaarlijk zijn.

Het drietal eist dat Amazon de rest van de producten ook offline haalt. Daarnaast willen ze dat Amazon zijn procedures aanpakt en strenger wordt over welke producten van derden het toelaat.

Jeff Bezos: we checken goed

In een eerdere open brief schreef Jeff Bezos dat het bedrijf wel degelijk goed checkt en overheidsinstanties ook de mogelijkheid biedt om producten als onveilig aan te merken.  

Laat je niet oplichten: tips voor veilig online shoppen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore