Netflix en co

Driekwart Nederlanders bingewatcht series

29 augustus 2019 15:58 Aangepast: 29 augustus 2019 16:30
Hoe meer wij 'bingen', hoe meer werk er komt voor producenten en scenarioschrijvers Beeld © iStock

Het aantal Nederlanders dat tv-series bingewatcht via videodiensten als Netflix, Videoland en Amazon Prime is in de afgelopen vijf jaar vertienvoudigt. In de eerste helft van dit jaar heeft ruim driekwart van de Nederlanders aan bingewatching gedaan.

In vergelijking met 2014 is het percentage mensen dat in één klap veel afleveringen van een televisieserie kijkt via downloaden, dvd's of tv-opnamen juist gedaald. Dat meldt marktonderzoeker Telecompaper, dat doorlopend onderzoek doet naar de kijkgewoonten van Nederlanders.

Vooral downloads zijn minder populair. In 2014 deed nog 18 procent van de onderzochte Nederlanders aan bingewatchen via downloads, nu is dat 6 procent.

Zo'n 4 procent van alle Nederlanders keek in 2014 meerdere afleveringen via een streamingdienst, ongeveer een jaar na de lancering van Netflix in Nederland. Dat is inmiddels gegroeid naar 42 procent, en Telecompaper verwacht dat dat percentage met de komst van de nieuwe videodienst Disney+ alleen nog maar groter wordt.

Driekwart Nederlanders 

Telecompaper onderzocht het kijkgedrag van Nederlanders over een periode van zes maanden. In die tijd bleek bijna driekwart meerdere afleveringen van een televisieserie in één keer te hebben gekeken. In februari vroeg Telecompaper aan dezelfde groep of zij in de afgelopen twee jaar hadden gebingewatcht: dat was toen 42 procent.

De oudste (55+) onderzochte groep deed het minste aan binge-watchen, zo'n 49 procent - in februari was dat 43 procent. Ook in de jongste groep is er wat verschil: van de groep 16-25 jarigen keek 14 procent de afgelopen zes maanden niet meerdere afleveringen achter elkaar, vier procent meer dan de groep 25-35 jarigen.

Zo wil Disney+ je weglokken bij Netflix:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

6 vragen over Disney+: dit moet je weten over de videodienst

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Disney versus Netflix: de strijd barst los

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore