Finstagram

Accounts op Facebook en Instagram zijn altijd gekoppeld

29 augustus 2019 14:40 Aangepast: 29 augustus 2019 15:33
Beeld © ANP

Heb je ooit toestemming gegeven om je Instagram- en Facebook-accounts met elkaar te linken? Dat blijkt weinig uit te maken: Facebook verbindt standaard achter de schermen je accounts met elkaar. Die koppeling is niet door gebruikers te verwijderen.

Een woordvoerder van Facebook bevestigde tegen Wired dat Facebook kort na de aankoop van Instagram in 2012 accounts met elkaar is gaan koppelen. Het bedrijf doet dat op basis van de informatie die het aan de achterkant van Instagram en Facebook verzamelt.

Facebook doet dat volgens de woordvoerder om gebruikers een "persoonlijke ervaring" te geven in alle apps die bij het bedrijf horen, zoals gerichte reclame. Ook gebruikt Facebook de data om bijvoorbeeld Facebook-groepen aan te raden op basis van het gedrag van een gebruiker op Instagram.

Miniatuurvoorbeeld
Privacy

'Facebook-gebruik met 20 procent gedaald na privacyschandalen'

Officieel kun je in de Instagram-app aangeven of je een verbinding met Facebook wil. Deze verbinding is ook weer te verbreken. In de praktijk doet het verbreken van een verbinding echter niks, blijkt uit het Wired-artikel: zodra Facebook weet wat je Instagram-account is, kom je er nooit meer vanaf. 

Sterker, volgens de woordvoerder is dat helemaal niet mogelijk. De apps zijn namelijk onderdeel van één en hetzelfde datavergaringssysteem, en zelfs nepaccounts kunnen vrij snel aan een echt Facebook-account gekoppeld worden.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Instagram valt Snapchat aan met nieuwe app Threads'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore