Tech

'Chinese stad Guangzhou krijgt eerste zelfvliegende lijndienst'

29 augustus 2019 10:19 Aangepast: 29 augustus 2019 14:22
Beeld © ANP

Een zelfvliegende drone die passagiers vervoert, ruim boven de file. Het zou zomaar kunnen dat inwoners van de Chinese stad Ghangzhou dat volgend jaar al kunnen beleven. Als de ambitieuze plannen slagen, heeft China een primeur.

De Chinese startup Ehang gaat proefdraaien met zijn zelfvliegende vliegmobielen, in samenwerking met de stad Guangzhou (zo'n 15 miljoen inwoners).

Daar kunnen passagiers zich mogelijk dit jaar of volgend jaar al laten vervoeren door de drones, zegt Ehang-medeoprichter Derrick Xiong tegen CNBC

Luchtverkeersleiding

De drones kunnen zelf vliegen, maar er wordt altijd gecontroleerd of het goed gaat. In de stad wordt een luchtverkeersleiding gebouwd. Van daaruit houden werknemers in de gaten of de drones doen wat ze moeten doen. Als er iets misgaat kan een van de piloten of afstand ingrijpen en de besturing van de computer overnemen. 

Ehang is van plan om op drie of vier routes te vliegen. Het bedrijf gaat in Guangzhou een soort helikopterplatforms bouwen waar de drones moeten landen en opstijgen. En samen met Chinese toezichthouders werkt het bedrijf aan de benodigde aanpassingen in de wet- en regelgeving.

Ehang is niet alleen

Er zijn ook andere bedrijven die de droom van een zelfvliegende taxi najagen. Het Duitse Volocopter test in Dubai met vliegende taxi’s. En een andere Duitse startup Lilium test een elektrische luchttaxi waar vijf passagiers in kunnen. 

Maar ook gevestigde namen zien potentie. Want vliegtuigbouwer Airbus steekt, samen met autofabrikant Audi, geld in vliegende taxi’s. En dan kan Boeing natuurlijk ook niet achterblijven

Toestemming

Aan het begin van dit jaar kreeg Ehang als eerste bedrijf toestemming van de Chinese luchtvaartautoriteit om een lijndienst op te zetten met zelfvliegende drones. 

Ehang heeft al behoorlijk wat ervaring opgedaan met zijn zelfvliegende quadcopter. Met de eenpersoons Ehang 184, had het bedrijf vorig jaar al duizend bemande testvluchten uitgevoerd. 

Het bedrijf zegt zelf dat het ondertussen meer dan 2000 testvluchten heeft gedaan binnen China en erbuiten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van