Ga naar de inhoud
100 miljoen downloads

Malware ontdekt in populaire Android-app CamScanner

Beeld © CamScanner

In de Android-app CamScanner is malware aangetroffen. Dat terwijl de applicatie meer dan honderd miljoen keer is gedownload.

De malware werd gespot door onderzoekers van antivirusbedrijf Kaspersky, nadat zij hoorden over mogelijk verdacht gedrag door de app. Op dat moment werd de software ook overspoeld met negatieve recensies in appwinkel Google Play.

Met CamScanner kunnen gebruikers snelle scans van documenten maken via de smartphonecamera. In de app zat een malwaremodule die in de achtergrond stiekem andere software installeert. Deze zelfde kwaadwillende software werd eerder ook aangetroffen in apps vooraf geïnstalleerd op Chinese smartphones.

Met behulp van de malware was het mogelijk om bijvoorbeeld andere foute apps te installeren, die op hun beurt ongewilde advertenties in het besturingssysteem lieten zien. Ook kunnen gebruikers zonder toestemming worden aangemeld voor betaalde abonnementen. 

Binnengeslopen via advertenties

De malware was binnengeslopen via het reclamesysteem van de app. CamScanner werd gratis aangeboden, maar toonde wel reclameberichten aan gebruikers.

In een latere update van de app was de malware weer verwijderd. De app is door Google inmiddels echter uit de Play Store gehaald en kan alleen nog maar via omwegen worden geïnstalleerd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's