Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

'Telegram komt binnen twee maanden met cryptomunt gram'

28 augustus 2019 10:49
Beeld © ANP

Berichtendienst Telegram wil zijn digitale munt, de gram, binnen twee maanden in de markt zetten. Met de gram kunnen Telegram-gebruikers spullen kopen en verkopen op Telegram.

Investeerders in de cryptoplannen van Telegram hebben te horen gekregen dat de eerste partij munten voor het eind van oktober wordt vrijgegeven, meldt de New York Times.

De digitale portemonnee waar de gram in bewaard kan worden moet binnen diezelfde termijn voor de 200 tot 300 miljoen Telegram-gebruikers toegankelijk worden, zeggen anonieme investeerders tegen de krant. 

Telegram gaat Facebook achterna

Telegram wil dat de gram, net als de libra van Facebook, een digitale munt wordt waarmee je makkelijk geld over kunt maken naar anderen, waar ook ter wereld. Met de munt moeten gebruikers ook spullen kunnen kopen of verkopen via de berichtendienst. 

Een belangrijk verschil met de libra, is dat de gram niet gekoppeld wordt aan echte munten zoals de dollar en de euro. Daardoor is de waarde van de gram afhankelijk van wat men ervoor wil betalen en dus niet van de koers van echte valuta. 

Telegram kwam vorig jaar met de plannen voor een eigen cryptomunt. Met een initial coin offering (ICO) haalde het bedrijf 1,7 miljard dollar op bij investeerders. 

Een ICO is een soort beursgang voor cryptovaluta. Daarmee kan de initiatiefnemer geld ophalen bij investeerders om hun nog te bouwen toepassing op de blockchain verder te ontwikkelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Het libra-plan: 7 vragen over de digitale munt van Facebook

Deadline

Telegram zou haast hebben om de munt zo snel mogelijk vrij te geven, omdat het bij de ICO een deadline opgelegd kreeg. Daarin zou staan dat het bedrijf dat voor 31 oktober moet doen. Lukt dat niet, dan moet Telegram zijn investeerders het bedrag terugbetalen dat zij hebben ingelegd. 

Of de munt van Telegram er voor die tijd komt, is onzeker. Omdat de plannen van Telegram zo lijken op die van Facebook, kan het maar zo zijn dat Telegram ook onder de loep wordt genomen door toezichthouders, schrijft crypto-analist David Gerard in een blogpost.

Mocht er toestemming nodig zijn voor de plannen, acht hij het onwaarschijnlijk dat Telegram dat voor elkaar krijgt voor 31 oktober.

Vergrootglas

De cryptoplannen van Facebook kwamen ook al snel onder een vergrootglas te liggen. Direct na de aankondiging van Facebooks libra-plannen duikelden politici en toezichthouders over elkaar heen om hun zorgen over het project uit te spreken.  

Van de ECB, het Amerikaanse ministerie van Financiën tot aan president Trump: ze waren allemaal kritisch. De ECB pleit bijvoorbeeld voor aanvullende regelgeving voor techbedrijven die de stap naar de financiële markt willen maken. Trump wil dat voor Facebook dezelfde regels gaan gelden als voor banken.

De angst bij hen is ook dat de digitale munt gebruikt worden om illegaal gedrag, waaronder drugshandel, te faciliteren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore