Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zelfrijdende auto's

Ex-medewerker Google en Uber aangeklaagd voor diefstal

27 augustus 2019 21:11 Aangepast: 28 augustus 2019 09:06

Een ex-medewerker van Google en Uber wordt aangeklaagd voor diefstal van handselsgeheimen rond onderzoek naar zelfrijdende auto's. 

Anthony Levandowski wordt aangeklaagd voor diefstal van handelsgeheimen. Dat meldt The New York Times. Levandowski was onder andere werkzaam bij Google en Uber. Hij wordt gezien als een pionier op het gebied van zelfrijdende auto's.

Volgens de aanklacht van de United States Attorney's Office of Northern District of California, zou Levandowski meer dan 14.000 bestanden met onderzoek over zelfrijdende auto's hebben gedownload voordat hij vertrok bij Google in 2016. 

Zelfrijdende trucks

De bestanden zou Levandowski vervolgens hebben verplaatst naar een persoonlijke laptop, en gebruikt hebben om later dat jaar zijn start-up Otto voor zelfrijdende trucks aan Uber te verkopen. 

Mocht Levandowski veroordeeld worden, dan staat hem maximaal tien jaar in de gevangenis te wachten. Net als een boete die kan oplopen tot meer dan acht miljoen dollar.

Waymo

Levandowski deed zijn werk aanvankelijk onder de experimentele divisie van Google, genaamd Google X. Later werd het onderzoek naar zelfrijdende auto's verplaatst naar het het Google-zusterbedrijf Waymo.

Waymo en Uber vonden elkaar al eerder in de rechtszaal. Toen werd Uber door Waymo aangeklaagd, omdat Levandowski intellectueel eigendom gestolen zou hebben. Uber ontsloeg Levandowski in 2017. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore