Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

'Frankrijk en VS sluiten deal over omstreden internettax'

26 augustus 2019 12:20 Aangepast: 26 augustus 2019 13:43
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire na de dreiging van Trump. Beeld © ANP

Franse en Amerikaanse onderhandelaars zouden een compromis hebben bereikt over de Franse internetbelasting, die ertoe leidde dat de Amerikaanse president Donald Trump dreigde met een extra belasting op de import van Franse wijn. Dat stelt een bron tegenover persbureau Reuters.

Eerder dit jaar kondigde Frankrijk aan belasting te gaan heffen op de dienstverlening van grote internetbedrijven, als het Amerikaanse Google en Facebook. Die bedrijven moeten 3 procent belasting gaan betalen over de omzet die zij met bepaalde digitale dienstverlening behalen in Frankrijk.

Met de heffing wil de Franse regering een deel van het concurrentievoordeel dat internetbedrijven hebben ten opzichte van het midden- en kleinbedrijf opheffen. Naar verwachting zal de belastingmaatregel 500 miljoen euro in het laatje brengen.

Dreiging Trump

Maar dat was tegen het zere been van de Amerikanen, die vinden dat de belasting Amerikaanse bedrijven buitensporig hard raakt. Trump dreigde dat de VS als reactie extra heffingen op Franse wijnen zou invoeren. De Europese Unie schaarde zich daarop achter Frankrijk.

Nu lijkt een keiharde botsing tussen Frankrijk en de VS van de baan. Later vandaag moeten details bekend worden van het compromis, dat werd bereikt tussen de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, zijn Amerikaanse evenknie Steven Mnuchin en Trumps economisch adviseur Larry Kudlow.

Compromis

Volgens Reuters behelst het akkoord dat Frankrijk bedrijven gaat compenseren voor het verschil tussen de eigen belasting en een heffing die wordt voorbereid door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Trump zou zijn zegen aan het compromis hebben gegeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore