Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
E-mailscam

Overheid VS klaagt 80 Nigeriaanse online scammers aan

23 augustus 2019 15:06 Aangepast: 23 augustus 2019 18:42
Archieffoto. Beeld © EPA

De Amerikaanse overheid heeft donderdag tachtig voornamelijk Nigeriaanse internetoplichters aangeklaagd die betrokken zouden zijn bij grootschalige e-mailfraude.

Zeventien verdachten zijn inmiddels opgepakt. Veel van de betrokkenen zouden zich op dit moment nog in Nigeria bevinden. 

De verdachten zijn volgens de aanklacht schuldig aan een vorm van e-mailfraude waarbij wordt ingebroken in de zakelijke e-mail van verschillende bedrijven. Ze maakten vervolgens gebruik van de e-mail om nietsvermoedende slachtoffers ervan te overtuigen om geld te storten, bijvoorbeeld een aanbetaling voor een huis. Een aantal verdachten waren waarschijnlijk ook betrokken bij datingfraude.

De scammers richtten hun pijlen op zowel bedrijven als individuen, waarbij veel oudere mensen slachtoffer werden. De fraudeurs wisten soms honderdduizenden dollars buit te maken.

Twee hoofdverdachten

Er zijn twee hoofdverdachten, die samen een netwerk van fraudeurs aanstuurden. De hoofdverdachten waren verantwoordelijk voor het witwassen van geld en het uitwisselen van gestolen bankinformatie. 

De twee hoofdverdachten hebben minstens 6 miljoen dollar buitgemaakt. Het gehele netwerk zou minstens 40 miljoen dollar hebben gestolen, aldus het Amerikaanse Ministerie van Justitie.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Celstraf voor hacker na oplichting met vervalste mails

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet gaat gevaarlijke phishing via nep-sms'jes aanpakken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore